Дунав се покачва, следят дигите във Видинско

Нивото на Дунав се следи непрекъснато. Видинският губернатор Момчил Станков въведе първия етап от мерките за защита заради покачващите се води.

Първият етап от мерките за защита на населението бе въведен във Видинско, след като нивото на Дунав прехвърли 750 см и продължи да се покачва.

За денонощие водният стълб се повиши с още 15 см и в четвъртък сутрин рейката при Видин показа ниво от 764 см. Покачване с 11 см бе отчетено и в първия български участък на реката при видинското Ново село.

Със заповед на губернатора Момчил Станков започна денонощно наблюдение на дунавските диги. В действие са включни няколко помпени станции, които отводняват ниските участъци и земеделски площи в близост до защитните съоръжения.

С дунавските земнонасипни диги, бетонови стени, корекции на реките и предпазните диги, се защитават от заливане 125 310 дка земеделски земи и 11 населени места, включително и областният център Видин. Неговите жители помнят критичната ситуация от април 2006 г., когато нивото на Дунав достигна близо 10 м и заплаши с потоп Видин и съседни селища. Това наложи тогава да бъде разгърнат най-мащабния до този момент в България план за евакуация на 70 000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини