17-годишна снаха задигна бижута на свекърва в Русенско

17-годишна снаха обра бижута за 1350 лв. на свекървата си в Русенско. Районният съд в крайдунавския град осъди С.И.А. на 1,6 г. пробация, след като непълнолетната крадла се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Тя трябва да се подписва 3 пъти седмично при пробационен инспектор. Съдебното решение не може да се обжалва.

Малката булка заживяла без брак в семейния дом на избраника си и хвърлила око на скъпоценностите на майка му. Тя си харесала 4 златни пръстена, 3 медалиона и ланец, след което ги занесла в заложна къща. За да ги остави и получи пари, невястата изполвала личната карта на приятелка. Свекървата открила липсващите накити и подала жалба в полицията, откъдето бързо стигнали до крадливата снаха.

Т.нар. ранни бракове в Русенско носят условни присъди или глоби до 1000 лв. на младоженците, сочи съдебната практика. Те се разминават със затвора, освен ако не са отвлекли насила невръстните момичета и не могат да се разберат с родителите им.

Съвместният живот с малолетни и непълнолетни е подсъдим, обясниха магистрати. По Закона за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала се приема за психическо и сексуално насилие. Тогава се задейства коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие. Случаите излизат наяве, когато младите майки потърсят помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. При проверки инспекторите не откриват риск за живота им.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони