Седморна експертиза трябва да изясни смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, съобщава Нова тв.

Чората загина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград.

За смъртта му Европейският съд по правата на човека осъди България през 2014 г. Обвиняеми са Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. След като на няколко пъти делото стигна до последната трета инстанция, състав на ВКС ги оправда.

Възобновяването на делото е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров след решението на Европейския съд, според което е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи, участници в операцията срещу него.

Сега Военно-апелативният съд в София ще трябва да направи седморна съдебна експертиза за причината за смъртта на Ангел Димитров. Експертизата ще трябва даде отговор на въпроса от какво точно е починал той. Тя трябва да бъде извършена от не по-малко от седем членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи, пише в решението на ВКС.

"Противоречието е между две групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти. Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси – дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация. Противоречието е могло да се отстрани само по пътя на специалните знания, каквито съдът не притежава”, пишат в мотивите си върховните съдии, цитирани от Би Ти Ви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право