ЕК: България има минимален напредък в образованието

Според мониторинговия доклад на Европейската комисия за за образованието у нас през 2015 г. България има минимален напредък в областта на образованието, страната ни сегрегира ромите в училищата, уменията на завършилите не са на добро ниво, 13% от младежите не са завършили 8 клас, водим по брой млади висшисти, работещи на места за хора с по-ниска квалификация, и инвестираме в образование по-малко от повечето страни членки на ЕС.

Представителят на ЕК Франческо Попа презентира последните мониторингови заключения за изминалата година. Те отчитат слаб напредък в някои области, но потвърждават несправянето ни с повечето проблеми в сектора.

Все повече българи завършват висше образование, съобщи Попа, но уменията и подготовката на завършилите още не е на наистина добро ниво и не отговаря на потребностите на пазара на труда. Учениците ни остават слаби по природни науки, математика и четене с разбиране. Попа обясни това с факта, че в страните, където образованието било на равни начала, общите резултати били по-високи.

Според доклада у нас има сегрегация на ромите още от ранна училищна възраст. Близо 1/4 от ромските деца между 7 и 15 години не са обхванати от образователната система, обясни Попа.

Според него много сериозен проблем е ранното отпадане от училище. За 2015 г. 13% от децата у нас не са завършили 8 клас. Този дял е различен за различните райони - в София той е 5,9% отпаднали ученици, докато в северните региони на България е между 16% и 20,8%.

Професионалното образование в страната ни все още не е достатъчно качествено според експертите от ЕК. България е първа по брой млади висшисти, които работят на места, изискващи по-ниска квалификация.

Според доклада учениците ни са назад по резултати в основни направления - по данни от 2014 г. 36,9% от децата на 15 г. са показали слаби резултати в природните науки, докато средният дял за ЕС е 16,6%.

В страната ни инвестициите в образованието като процент от БВП са с около 1,5% по-ниски от тези в повечето членки на ЕС.

1,8% от българите са били ангажирани в процеса на учене през целия живот на фона на 10,7% в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование