След 11 години: Нова експертиза за смъртта на Чората

Ангел Димитров-Чората през 2002 г.

Седем вещи лица окончателно трябва да отговорят от какво е починал арестантът Ангел Димитров-Чората. Това нареди Върховният касационен съд (ВКС) 11 години след случая и за трети път върна делото на втора инстанция – Военния апелативен съд.

Чората издъхна на 10 ноември 2005 г. при полицейска операция „Респект“ в Благоевград, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

За смъртта му прокуратурата прати на съд петима униформени. Първоначално те получиха по 18 и 16 г. затвор, но през 2009 г. наказанията им бяха намалени. По-късно ВКС оправда ченгетата, като прие експертиза, посочваща, че Чората е издъхнал от сърдечна болест – проснат по очи. Тогава магистратите отхвърлиха друго медицинско заключение, че смъртта е резултат от полицейски побой.

Преди две години Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на близките на Чората, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото да се възобнови.

С вчерашното си решение ВКС настоява апелативните съдии да преценят и всички доказателства за поведението на полицаите при задържането на Чората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право