Ердоган заплаши САЩ: Ще признаем геноцида на индианците

Три ракии пил шефът на Пътното в Перник, преди да седне зад волана

Тодор Кантарджиев: Все още не е късно за противогрипна ваксина

Г-жа Батик доведе Индонезия у нас Рисуването с восък върху коприна е древно азиатско изкуство

Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

Затягат водния режим в Перник от днес

Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Ливан

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Рухнала къща едва не погреба собственика си в Русе

Рухнала къща едва не погреба собственика си в Русе. Снимка: Николай Каламов

Рухнала къща едва не погреба самотно живеещ мъж на ул. „Балкан“ в Русе. 57-годишният собственик извадил невероятен късмет, защото излязъл навън броени минути преди инцидента. При огледа на пристигналия спасителен екип се оказало, че едноетажната постройка е без канализация и основите й са пропаднали от постоянните течове на вода.

„Собствениците са длъжни да укрепват и поддържат имотите си“, уточниха от общината. Рухналата къща била напълно амортизирана. Собственикът й твърдял, че съседи направили подпорна стена в района, но льосовият терен бил силно навлажнен и не удържал къщите. Въпреки лошото им състояние, повечето не са застраховани.

Неподдържани сгради има и в центъра на Русе. От общината не могат да открият собствениците и ще ги ремонтира за своя сметка, а после ще си търси парите чрез съда. По централната ул. „Александровска“ като опасни са освидетелствани 12 здания. За тях са издадени предписания да се ремонтират спешно, но няма на кого да се връчат. Изоставените сгради са със статут на архитектурни паметници на културата и застрашават минувачи.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. Собствениците им са длъжни да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Общината въздейства принудително, като дава предписания на реститути да изготвят проект до 1-1,6 г.

Досега само двама реститути са обезопасили имотите си. Ако останалите не спазят определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД „Инспекторат по опазване на културното наследство“ при Министерство на културата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.