Рухнала къща едва не погреба собственика си в Русе

Рухнала къща едва не погреба собственика си в Русе. Снимка: Николай Каламов

Рухнала къща едва не погреба самотно живеещ мъж на ул. "Балкан" в Русе. 57-годишният собственик извадил невероятен късмет, защото излязъл навън броени минути преди инцидента. При огледа на пристигналия спасителен екип се оказало, че едноетажната постройка е без канализация и основите й са пропаднали от постоянните течове на вода.

"Собствениците са длъжни да укрепват и поддържат имотите си", уточниха от общината. Рухналата къща била напълно амортизирана. Собственикът й твърдял, че съседи направили подпорна стена в района, но льосовият терен бил силно навлажнен и не удържал къщите. Въпреки лошото им състояние, повечето не са застраховани.

Неподдържани сгради има и в центъра на Русе. От общината не могат да открият собствениците и ще ги ремонтира за своя сметка, а после ще си търси парите чрез съда. По централната ул. "Александровска" като опасни са освидетелствани 12 здания. За тях са издадени предписания да се ремонтират спешно, но няма на кого да се връчат. Изоставените сгради са със статут на архитектурни паметници на културата и застрашават минувачи.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. Собствениците им са длъжни да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Общината въздейства принудително, като дава предписания на реститути да изготвят проект до 1-1,6 г.

Досега само двама реститути са обезопасили имотите си. Ако останалите не спазят определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини