Съдът не прости на Сидеров за делото „Извини се, бе“ (обзор)

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и неговият съпартиец Десислав Чуколов в коридорите на Софийския градски съд. Снимка БУЛФОТО

Съдия Христинка Колева от Софийския градски съд (СГС) не прости на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за случая „Извини се, бе“, отхвърли споразумението на политика с прокуратурата и върна делото на обвинителите.

Националистът призна вината си, че през 2013 г. се е спречкал с журналист от СКАТ и че е блъснал полицай. „Сидеров е обвинен за престъпления, които се наказват с до 5 г. и до 3 г. затвор. Те са извършени от народен представител, а освен това той се е признал за виновен за още две подобни престъпления“, обяви съдия Колева. Тя изтъкна, че наказанието пробация не е съобразено с обществената опасност на Сидеров и хулиганствата му.

По-рано Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов признаха пред съдия Мариян Марков, че са погазили закона за нахлуването в НАТФИЗ през октомври м.г. Магистратът одобри споразумението им с прокуратурата. От днес в продължение на девет месеца Сидеров ще се среща по два пъти в седмицата с пробационен служител и ще се регистрира по настоящ адрес, а 13% от заплатата му, или 316 лв. ще отиват в хазната. Чуколов получи същото наказание, но за шест месеца.

Вчера по последното от трите споразумения се произнесе и съдия Величка Маринкова. Тя одобри Сидеров да получи пробация за хулиганство в Батак през май 2011 г. по време на чествания от Априлското въстание.

„Сидеров се е осъзнал. Да осъдиш политик за хулиганство, не е повод за един прокурор да е доволен“, обяви прокурор Димитър Петров, който е подписал и трите споразумения.

„Разтоварвам съдебната система, защото всеки ден стават престъпления, убиват възрастни жени“, коментира Сидеров пред репортери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право