Берлускони: Жена не може да е хем майка, хем кметица

"Жена не може да се справи с това да е майка и кмет на Рим", каза бившият италиански премиер Силвио Берлускони във вторник, което предизвика вълна от критики от целия политически спектър за сексизъм, разкриха от "Ройтерс".

79-годишният лидер на дясната партия „Форца Италия“ защити своя избор за кандидат за кмет на Рим – Гидо Белтулозо, казвайки, че опонентът му – бременната Джорджа Мелони, трябва да се фокусира върху майчинството си.

„Ясно е за всички, че една майка не може да се посвети на работа, а това би било ужасно, защото Рим е в отвратително състояние“, каза милиардерът в държавното радио RAI.

Всички партии са влезли в рякза реторика, заради общинските избори, насочени за юни, а новият кмет ще има особено тежка работа в Рим, където мафията е пуснала пипала.

Мелони, която е водач на дясната партия „Братя на Италия“, все още не е решила дали ще се пусне в надпреварата, но ако все пак го направи, това може да раздели десните избиратели в столицата.

В неделя анти-институционалният кандидат на „Движение 5 звезди“ за Милано отпадна от състезанието, казвайки, че е разтърсена от критиките, отнасящи се до килограмите и външния й вид.

„Кога ще накарат кандидат мъж да се оттегли, защото не изглежда добре на камера или защото скоро ще става баща?“, написа в туитър министърът Мариа Елена Боски.

„Това е чист патриархален мачизъм, решаващ къде е мястото на жената. Опяването по такива теми показва, че културно все още сме в Средновековието“, каза депутатът на демократичната партия Тити Ди Силва.

Половата неравностойност на работното място е голям проблем в Италия. Статистиките показват, че по-малко от половината пълнолетни жени са с работа, което е с 18% по-ниско от заетостта при мъжете. Това е второто най-ниско ниво в Европа, след Гърция.

„Това не е държава за жени. Случващото се в момента е невероятно, разкрива фундаментална мизогиния“, каза здравният министър и майка на близнаци Беатриче Лоренцин в понеделник.

Въпреки скандала, проучванията показват, че Вирджиния Раки, кандидатът на „Движение 5 звезди“, ще вземе кметското място в разкъсвания от корупция Рим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят