Реставрират шуменската Томбул джамия

Настоящият районен мюфтия на Шумен Месут Мехмедов /вляво/ беше единственият, издигнат за поста от конференцията в сряда и предстои утвърждаване от Висшия мюсюлмански съвет, каза председателят му Ведат Ахмед /вдясно/.

Осигурени са средства и ще продължи реставрацията на шуменската Томбул джамия, втора по големина на Балканите. Това каза районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, който в сряда беше номиниран за пореден път за поста по време на редовна конференция. Вече е подписан договор със строителна фирма, само се чака подобряване на времето, за да започнат ремонтни дейности. Те ще бъдат на етапи през следващите 2 г. и половина. Ще се започне от фасада на 272-годишният храм и ще се премине към вътрешните помощни помещения. Мехмедов не каза каква е осигурената сума, финансирането е през Главно мюфтийство. Повече от десет години мюсюманският храм е опасан от скеле, защото се извършват ремонти, когато се намерят средства. Султанът на Оман дари над 318 000 евро за реставрационни дейности през 2005 г.

Районни мюсюлмански конференции в страната продължават до 24 март, а в края на месеца ще бъдат утвърдени издигнатите кандидати на заседание на Висшия мюсюлмански съвет, каза председателят му Ведат Ахмед. Шуменските делегати издигат единствено Месут Мехмедов, който е на поста от 2003 г. Пред журналисти той обяви, че е доволен от работата на екипа си и никой освен централното ръководство не контролира работата му и не е оказвал въздействие. Колкото до присъствието в Шумен на имама Ибрахим Иълмаз от Турция, каза че е поканен от централното ръководство и изпълнява длъжността на трети имамин в Томбул джамия, която е молитвен дом и туристически обект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини