Обезопасиха порутената сграда на хотел "Цар Борис" в Търново

По разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов, старинната сграда на хотел "Цар Борис" бе обезопасена. Снимка: Община Велико Търново

По разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов обезопасиха уникална сграда паметник на културата в старинната част на болярския град. Сигнал, че фасадата на стария хотел "Цар Борис" е в лошо състояние и създава рискове за пешеходците, е подаден от жители на ул. "Опълченска". По нарежданена градоначалника веднага е била сформирана комисия, която извършила оглед на място и констатирала, че масивната постройка действително е в лошо състояние.

На собственика е изпратено предписание да покрие и изолира външната стена на сградата до реализацията на проект за реставрация и възстановяване. Изискването незабавно е изпълнено, а рисковете за пешеходците и автомобилите вече са ограничени.

Специализирана комисия с участието на експерти от Община Велико Търново, Националния институт за недвижимо културно наследство и Регионална дирекция Национален строителен контрол извърши обстойна проверка на сградите в старата част на Велико Търново. Констатирано е, че състоянието на 60 от тях е проблемно.

"Установяват се собствениците и се издават предписания да предприемат мерки за обезопасяване или ремонт. Неизпълнението е основание за налагането на санкции. До момента са съставени близо 10 предписания", обясниха от общинската управа на старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони