Без Робинзон Крузо в учебниците, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се изучава по история

Авантюристичният роман "Робинзон Крузо" няма да бъде включен в учебниците, заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред бТВ. Песента от родния ни фолклор "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" пък ще се изучава от учениците в часовете по история в 6-ти клас. 

За периода на Османското владичество няма да бъде употребена думата "съжителство", каза още Стаматов.

Новият екип на просветното министерство представи вчера новите учебни програми. Те бяха подновени, след като заради първия вариант оставка беше принуден да подаде проф. Тодор Танев като просветен министър. Министър стана Меглена Кунева.

Стаматов допълни, че екипът на министерството на образованието е обсъждал със стотици учители от цялата страна новите учебни програми и чак след това е изготвена програмата.

Той припомни, че една от основните цели е претовареното в момента съдържание в учебниците да се олекоти. Сега много неща са задължителни и накрая ученикът нищо не знае, допълни зам.-министърът.

Диян Стаматов призна, че има проблем с отпечатването на нови учебници, като най-сериозен е проблемът с този по история за 5 клас. Той може да е готов най-рано през ноември. За първи клас ще има нови учебници, обяви още зам.-министърът.

По повод вчерашния инцидент с бита от родител учителка в Разград, той счита, че поради честата напоследък недоброжелателност от страна на родителите, трябва да има постоянна охрана в училищата и само след разрешение да бъдат допускани. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование