Депутати от БСП предлагат промени в закона за вероизповеданията: Без духовници от страни извън ЕС

"Проектът на БСП предвижда вероизповеданията да се отчитат пред държавата", обясни депутатката от Великотърновския регион Марияна Бояджиева.

Депутати от БСП внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Проектът е в деловодството на парламента от 14 март и е депозиран от Мариана Бояджиева, Васил Антонов, Филип Попов и Георги Търновалийски. Това съобщи във Велико Търново народната представителка Марияна Бояджиева.

Тя обясни, че с колегите си искат нерегистрираните от съда вероизповедания да нямат право да провеждат религиозни събрания, да създават и поддържат благотворителни или хуманитарни институции, както и да пишат, издават и разпространяват религиозни публикации. Освен това се предлага те да не могат да създават учебни заведения, да се събират и получават дарения, да поддържат връзки в страната и чужбина с хора и общности по религиозни и верски въпроси.

"В проекта на БСП се поставя ограничение пред хора, които не са български граждани или граждани на друга страна членка на Европейския съюз, да извършват богослужения у нас. БСП иска и затваряне вратата пред регистрацията на нови вероизповедания", коментира Бояджиева.

Според измененията, предложени от социалистите, "недопустимо е да съществува повече от едно юридическо лице като вероизповедание с идентични и/или като сбор от верски убеждения и/или принципи на вече регистрирано такова в регистъра на Софийския градски съд."

Друга поправка предвижда Софийският градски съд да е длъжен да изисква експертно становище във връзка с регистрацията на религиозните общности от дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. Проектът на БСП предвижда вероизповеданията да се отчитат пред държавата. Освен годишен финансов отчет, веднъж годишно те ще трябва да изготвят и доклад за дейността си и да го представят в дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини