Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Депутати от БСП предлагат промени в закона за вероизповеданията: Без духовници от страни извън ЕС

„Проектът на БСП предвижда вероизповеданията да се отчитат пред държавата“, обясни депутатката от Великотърновския регион Марияна Бояджиева.

Депутати от БСП внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Проектът е в деловодството на парламента от 14 март и е депозиран от Мариана Бояджиева, Васил Антонов, Филип Попов и Георги Търновалийски. Това съобщи във Велико Търново народната представителка Марияна Бояджиева.

Тя обясни, че с колегите си искат нерегистрираните от съда вероизповедания да нямат право да провеждат религиозни събрания, да създават и поддържат благотворителни или хуманитарни институции, както и да пишат, издават и разпространяват религиозни публикации. Освен това се предлага те да не могат да създават учебни заведения, да се събират и получават дарения, да поддържат връзки в страната и чужбина с хора и общности по религиозни и верски въпроси.

„В проекта на БСП се поставя ограничение пред хора, които не са български граждани или граждани на друга страна членка на Европейския съюз, да извършват богослужения у нас. БСП иска и затваряне вратата пред регистрацията на нови вероизповедания“, коментира Бояджиева.

Според измененията, предложени от социалистите, „недопустимо е да съществува повече от едно юридическо лице като вероизповедание с идентични и/или като сбор от верски убеждения и/или принципи на вече регистрирано такова в регистъра на Софийския градски съд.“

Друга поправка предвижда Софийският градски съд да е длъжен да изисква експертно становище във връзка с регистрацията на религиозните общности от дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет. Проектът на БСП предвижда вероизповеданията да се отчитат пред държавата. Освен годишен финансов отчет, веднъж годишно те ще трябва да изготвят и доклад за дейността си и да го представят в дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.