Нови апарати за прогонване на гаргите пробват в Търговищe

Нови пет апарата за прогонване на гаргите са монтирани в центъра на Търговище. Те допълват инсталациите с ултразвук, които бяха поставени миналата година, но не дадоха очаквания ефект.

Община Търговище продължава да търси решение на проблема с ятата гарги в централната градска част, като закупи и монтира нови електронни звукови апарати за прогонване на птиците, съобщиха от пресцентъра на кметството.

От миналата седмица експериментално са поставени 5 съоръжения, които използват дигитално усилени записи на хищни птици, за да създадат заблуда, че вредителите се намират в непосредствена опасност и трябва да напуснат територията.

Звуковият електронен апарат с датчик за прогонване на птици, произвежда хищнически повици на соколи, ястреби или бухали. Инсталацията се задейства на определен интервал от време в светлата част на деня.

Апаратите са закупени от общинското предприятие „Флора”. Единият от тях покрива площ от 33 дка, а останалите обхващат по 4 дка всеки.

С тях се допълват другите 4 соларни съоръжения с ултразвук, които бяха монтирани миналата година в района на централната градска част, но не се оказаха достатъчно ефективни.

Използваните уреди са безвредни за околната среда, хората и животните и се явяват хуманен начин за справяне с проблема с голямата популация на птиците и прогонването им, съобщиха от администрацията.

Все още е рано да се прогнозира ще има ли положителен краен ефект от поставянето на новите съоръжения, които целят изгонване на гаргите от центъра, намаляване на шума и замърсяването от птиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини