Кунева предлага глоби за нападенията над учители вместо криминализиция

Министърът на образованието Меглена Кунева смята, че трябва да се използват вече съществуващите законови механизми, каквито са глобите, във връзка с наказанията за нападателите на учители и заяви, че криминализирането на тази дейност не е лесно решение, предаде "Дарик".

"Аз съм предпазлива, когато говорим за криминализация на каквото и да било. Криминализицията означава престъпление. Това не е просто решение, това означава да се направи много внимателен анализ къде се случва, как се случва, защо, и не можем ли с нещо по-малко, от правна гледна точка, да го преодолеем", заяви тя.

Кунева заяви, че според нея решение на проблема е налагането на глоби на нарушителите.

"Криминализация - това е процес, който не е ясно кога ще свърши. Защото всяка страна може да иска нови доказателства и т.н. Ако обаче имаме много бърза реакция, по отношение на глоба, затова че е нарушено спокойствието в училище, може много по-бързо да се случи", аргументира предложението си тя.

Според нея нападателите на учители могат да бъдат съдени за хулиганство, като дали то да е дребно или едро трябва да преценят практикуващите правници.

"Нека да видим с това, което в момента ни е дал законът - нарушаване на обществения ред, ние имаме възможност да реагираме. Този, който е бил атакуван директно, преподавателят, може да направи стъпката и да повдигне обвинение. Това е дело от частен характер", поясни просветният министър.

Кунева съобщи, че на 27 март ще има среща с представители на Министерството на вътрешните работи, за да обсъдят сигурността в училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование