Столична учителка сплотява учениците си срещу насилието по собствен метод

Мария Калоянова

Учителка от столичното 1 СОУ „Пенчо П. Славейков“ използва интересен метод за справяне с насилието в клас. Преподавателката по математика Мария Калоянова, която е с близо 24 години стаж, разказа опита си пред "Труд" във връзка с последния инцидент, при който родител нападна учителка в Разград.

Учителката използва метода на т.нар. „общ враг“ - дава определен брой задачи, за които е нужен повече от един човек. По този начин кара учениците да работят колективно и един вид да се обединят срещу нея. Така те несъзнателно се сплотяват. С този ефективен метод г-жа Калоянова се справя с насилието и го свежда до възможния минимум. Освен това постига повече дисциплина в час.

Учителката твърди, че семейната среда е един от главните фактори за насилието в училище и извън него. Самата тя се чувства засегната от нарастващото насилие, защото то се проявява не само до словесни битки, а ескалира до побоища с тежки последици.

По тази причина в „Час на класа“ преподавателката се фокусира върху разговорите за последствията от необмислените постъпки, кара своите ученици да говорят за проблемите си, за да намерят правилния изход. Дори и да не намерят такъв, тя показва на останалите, че всички имат проблеми - ако не същите, то поне подобни.

„Много от учителите нямат нужната подготовка, за да се справят с насилието. Учителят няма необходимата подготовка да разговаря с децата и повечето учители са на възраст, в която не могат да догонят рязко променящия се свят“, казва Мария Калоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование