Зрее международен скандал с отнетите права на консулите

Зрее международен скандал заради отнетите права на почетните консули у нас. „Колите на консулствата са собственост на държавата, която се представлява. Ние ще върнем номерата, но не е ясно как ще реагират страните на това решение“. Това сподели пред „Труд“ почетният консул на Гана у нас Господин Господинов. Той е официален представител на Гана още от 1995 г. и е председател на Асоциацията на почетните консули. „За тези близо 20 години съм купил един Хюндай без ДДС и един телевизор. По закон едно консулство може да има само една кола и не отговоря на истината това, че представителствата у нас са взимали по 5-6 коли, допълни Господинов.

Правителството реши да отнеме всички привилегии на почетните консули у нас, след като премиерът Бойко Борисов преди седмица разпореди това да стане. Така до три месеца консулите ще трябва да върнат червените номера на автомобилите и вече няма да могат да възстановяват ДДС и акциз на купените от тях стоки. Наредбите за това бяха публикувани за обществено обсъждане.

Зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов докладва в сряда, че за целта почетните консули ще бъдат извадени от три наредби, регламентиращи дипломатически привилегии.

"На практика означава, че Република България като страна по Виенската конвенция за консулските отношения ще се придържа стриктно към нейните членове 60 и 62, които определят привилегиите на почетните консулски длъжностни лица, а те се състоят в това да бъдат освобождавани от ДДС и от митнически сборове единствено за помещенията на консулството, когато помещението е собственост на изпращащата държава", посочи Порязов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини