Ломски полицаи върнаха всичките пари на обрана жена

Окончателно: Отлагат Закона за социалните услуги

Сотир Цацаров: Трудно е да се каже дали е най-добрият законопроектът за независим прокурор към ВКП

Митничари откриха 100 кг тютюн за наргиле и над 600 кг хладилен газ в кола

Брад Пит разкри с колко жени е бил след Анджелина Джоли

Семейството на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, даде нов живот на трима тежко болни

51-годишен шофьор почина по време на движение в колата си

Пожарникари режат врата на апартамент, вътре – мъжът на калъп с друга

Илиана Раева и Наско Сираков празнуват 36 години брак

Задържан е шофьор на ТИР, нападнал двама души с метална палка на бензиностанция на АМ „Хемус“

Над 3000 студенти пяха с Галин, Преслава и Гери-Никол 100 кила показа гаджето

Народното събрание избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Шофьор блъсна 70-годишна на зебра

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред с изнесено заседание в Петрич

Д-р Иван Маджаров: 3-годишното дете е починало от двустранна пневмония на надбъбречните жлези

Зрее международен скандал с отнетите права на консулите

Зрее международен скандал заради отнетите права на почетните консули у нас. „Колите на консулствата са собственост на държавата, която се представлява. Ние ще върнем номерата, но не е ясно как ще реагират страните на това решение“. Това сподели пред „Труд“ почетният консул на Гана у нас Господин Господинов. Той е официален представител на Гана още от 1995 г. и е председател на Асоциацията на почетните консули. „За тези близо 20 години съм купил един Хюндай без ДДС и един телевизор. По закон едно консулство може да има само една кола и не отговоря на истината това, че представителствата у нас са взимали по 5-6 коли, допълни Господинов.

Правителството реши да отнеме всички привилегии на почетните консули у нас, след като премиерът Бойко Борисов преди седмица разпореди това да стане. Така до три месеца консулите ще трябва да върнат червените номера на автомобилите и вече няма да могат да възстановяват ДДС и акциз на купените от тях стоки. Наредбите за това бяха публикувани за обществено обсъждане.

Зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов докладва в сряда, че за целта почетните консули ще бъдат извадени от три наредби, регламентиращи дипломатически привилегии.

„На практика означава, че Република България като страна по Виенската конвенция за консулските отношения ще се придържа стриктно към нейните членове 60 и 62, които определят привилегиите на почетните консулски длъжностни лица, а те се състоят в това да бъдат освобождавани от ДДС и от митнически сборове единствено за помещенията на консулството, когато помещението е собственост на изпращащата държава“, посочи Порязов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.