Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Таван от 6100 лева за лидерската кампания в БСП

Шофьорът, блъснал две деца с джипа си в София, е криминално проявен

40% увеличение на пенсиите в Румъния Ще струва на хазната над 5 млрд. евро

Проф. Ганчо Ганчев: София изостава от Букурещ и от страните от Източна Европа

Иззеха опасни светещи гирлянди и пиратки Проверени са 587 продукта в над 300 търговски обекта

Млади архитекти проектират атракциони по света Увеселителните парковете са комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин

Ново начало за Европа

Сергей Станишев разговаря с гръцкия премиер Ципрас на срещата в Париж миналата събота.

Политиките на ограничения трябва да отстъпят място на инвестициите в икономика и образование и създаването на по-качествени работни места

Напоследък хората често ме питат: „Каква всъщност е ползата от ЕС?”, на което обикновено се усмихвам и отговарям: „А вие какво бихте искали да прави ЕС?”

Най-често това се посреща с изненада – не само защото хората не очакват такъв въпрос, а и защото на малцина е бил задаван такъв досега. Някои от тях имат идея как биха искали да изглежда Европа. Повечето обаче не се чувстват част от процеса на изграждането й, а имат чувството, че просто им се нарежда от Брюксел или отнякъде другаде.

Време е да се вслушаме в гласа на гражданите и да преборим това възприятие с конкретни действия.

Като президент на ПЕС имам възможността да говоря с европейци от всички страни. Всички те искат икономическа защита и социално чувствителна Европа. Очакват да разрешим проблема с бежанците с общи усилия. Искат да могат да пътуват в съседни страни, без да се редят с часове на опашки за граничен контрол.

През последните няколко години липсваше единство и общи послания в отговор на общите предизвикателства. Икономическата криза и кризата на еврото бяха управлявани от националните столици, често без да се обръща внимание на ефекта от политиката на затягане на коланите в други европейски страни. Ние не просто игнорирахме нуждите и аргументите на останалите, а понякога говорехме и водехме кампании едни срещу други. Всичко това подкопа доверието помежду ни и доверието на гражданите в ЕС.

Кризата с бежанците отново извади на показ разделението помежду ни и хвърли много европейци в ръцете на популистки, националистки, екстремистки и дори идеологии на насилието. Стигнахме дъното.

Вярвам, че е време Европа отново да даде на хората план. План за промяна. Ние, европейските социалисти и демократи, имаме такъв план. Време е „структурните реформи” и политиките на ограничения да отстъпят място на инвестициите в икономика и образование и създаването на нови и по-качествени работни места.

На срещата на върха на левите лидери в Париж миналата събота с премиерите обсъдихме начини за увеличаване на финансирането за европейски компании – малки и големи. Поехме ангажимент да ускорим развитието на Банковия съюз и на Съюза на капиталовите пазари, както и да използваме пълния потенциал на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Ще продължим да се борим с безработицата, особено сред младите хора. Те са най-уязвими, особено по отношение на изкусителните послания на популистите и призивите на екстремистите. Няма да позволим следващото поколение европейци да бъдат разделени по установените общи ценности като демокрация, равноправие и основни свободи.

Ето защо искаме да разширим Младежката гаранция – доказано успешен инструмент в борбата с безработицата, до хората на 30-годишна възраст, и да я превърнем в постоянно действащ механизъм. Трябва бързо да надградим постигнатите добри резултати. Ще настояваме нейният размер да се увеличи на 21 млрд. евро.

Предприемаме действия на европейско ниво в областта на културата и образованието. Искаме да разширим обхвата на програмата „Еразъм+”, така че да могат да се включат всички ученици от гимназиите и техническите училища. Ще обърнем особено внимание на проблема с детската бедност – една от премълчаваните истини за ефектите на политиката на затягане на коланите в Европа.

Нашият план е за Европа на сигурните външни граници и свободно придвижване през вътрешните. Трябва да възстановим нормалното функциониране на Шенгенското пространство до края на годината.

Част от проблемите ни днес всъщност идват от големите успехи, постигнати през годините. Успехи, които нямаше да бъдат възможни без ключовото участие на социалистите. Днес приемаме Европа за даденост и твърде често не виждаме нужда да се борим за нея. Първото истинско поколение европейци всъщност се чувстват изключени от ЕС.

Миналата седмица в речта си пред Европейския парламент министър-председателят на Швеция Стефан Льовен заяви: „Зимата на отчаянието в Европа беше дълга и трудна. Но ако успеем да създадем такава социална Европа, която да подобри ежедневието на хората, тогава ще върнем надеждата и вярата в ЕС.” Напълно споделям това.

Популистите няма да предложат решения, те просто посочват проблемите, които всички така или иначе виждаме. Десните са твърде далеч от консенсус в собствените си редици, или поне доста по-далеч, отколкото сме ние, социалистите.

На 12 март в Париж постигнахме съгласие за Програма за прогресивни реформи за постигане на икономически растеж. Следват и други такива срещи, на които ще договорим още съвместни действия.

Знам, че е по-лесно да се прави негативна кампания, отколкото да се предложи нещо градивно. Но ние, европейските социалисти и демократи, можем и искаме да поемем кормилото. За разлика от всички останали.

„Днес европейците губят надежда. Пропукват се основни принципи като солидарността и толерантността. Хората реагират на мигрантската вълна, притеснени от липсата на перспектива за собственото си бъдеще: работа, дом, образование на децата.

Искат да видят визия и конкретни действия. Затова Европа има нужда от лидерство. И от големи крачки. Защото няма как да прескочиш пропаст с два малки скока”, каза пред „Труд” лидерът на европейската левица.

*„Труд” препечатва статия на президента на ПЕС Сергей Станишев, публикувана в европейското издание “Политико”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.