Аплаузи за Леда Милева

В една детска градина децата попитали гостуващата при тях Леда Милева: „Госпожо, вие жива ли сте?” Макар и от три години да обитава невидимия свят, Леда надничаше в залата на Американския център в Столичната библиотека, където под мотото „Дух и воля” беше отбелязана 96-годишнината от рождението на тази наша писателка – емблема за отминалия век. Присъстваха над 150 учители, писатели, преводачи и читалищни дейци, които през различни периоди са работили с нея.

По инициатива на „Захарий Стоянов” няколко издателства донесоха свои издания на книги за деца от Леда Милева и обещаха да направят дарения на Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека. Събитието се водеше от Иван Гранитски, който подчерта, че интересът към творчеството на обичаната писателка и преводачка не спира. За това свидетелстват многобройните преиздания на нейни книги, както и петте тома, които изд. „Захарий Стоянов” отпечата през последните няколко години.


Интересни случки от живота и кариерата на Леда Милева разказа Ирина Александрова, последвана от драматурга Панчо Панчев, Виолета Цонева (снаха на Леда) и режисьора Андрей Аврамов (племенник на Леда), чийто документален филм беше прожектиран на събитието.
Актрисата Мая Бабурска изпълни стихове на Леда Милева, завършвайки: „Моля за бурни аплаузи за Леда! Тя ни гледа отгоре и се радва с нас...”

Снимка: Авторката

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура