2 000 евро помощ за всяко родено дете в Гърция, днес гласуват законопроекта

Изтребител Су-30 се разби в Алжир

Столичният общинския съвет решава за водата от София към Перник

Потвърден е първи случай на заразен с коронавирус в Германия

САЩ потвърди, че падналият в Афганистан самолет е на американските ВВС

Времето се затопля, температурите достигат 12 градуса

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Разград“

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 28 януари 2020

На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Аплаузи за Леда Милева

В една детска градина децата попитали гостуващата при тях Леда Милева: „Госпожо, вие жива ли сте?” Макар и от три години да обитава невидимия свят, Леда надничаше в залата на Американския център в Столичната библиотека, където под мотото „Дух и воля” беше отбелязана 96-годишнината от рождението на тази наша писателка – емблема за отминалия век. Присъстваха над 150 учители, писатели, преводачи и читалищни дейци, които през различни периоди са работили с нея.

По инициатива на „Захарий Стоянов” няколко издателства донесоха свои издания на книги за деца от Леда Милева и обещаха да направят дарения на Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека. Събитието се водеше от Иван Гранитски, който подчерта, че интересът към творчеството на обичаната писателка и преводачка не спира. За това свидетелстват многобройните преиздания на нейни книги, както и петте тома, които изд. „Захарий Стоянов” отпечата през последните няколко години.

Интересни случки от живота и кариерата на Леда Милева разказа Ирина Александрова, последвана от драматурга Панчо Панчев, Виолета Цонева (снаха на Леда) и режисьора Андрей Аврамов (племенник на Леда), чийто документален филм беше прожектиран на събитието.
Актрисата Мая Бабурска изпълни стихове на Леда Милева, завършвайки: „Моля за бурни аплаузи за Леда! Тя ни гледа отгоре и се радва с нас…”

Снимка: Авторката

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.