Премиерът Борисов за спрените обществени поръчки: Ще бъдат наказани държавни служители, една от агенциите може да бъде закрита

Може да бъде закрита една от агенциите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Нова тв за спрените обществени поръчки.

„Над 20 хиляди обществени поръчки има миналата година в България”, уточни премиерът. „След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата”, посочи той.

Запитан дали въпросът с „огледалото”, който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов отговори, че това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли и понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши. „Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено”, добави Борисов. „Не случайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират”, поясни той. „Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита”, допълни премиерът.

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата.

„Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре”, заяви Борисов.

Има ли контрабанда за Турция

От България за Турция контрабанда не се прави, заяви още премиерът.

„Това, което се направи срещу контрабандата в България, се оценява в цяла Европа”, изтъкна той. По думите му, приходните агенции са събрали 3 млрд. лв. повече в бюджета от контрабанда. „За януари тази година бяха с 950 млн. лв. повече, отколкото месец януари миналата година. За февруари са 360 млн. лв. повече отколкото февруари миналата година”, уточни той.

Борисов бе категоричен, че не обвързва Делян Пеевски с контрабандата. На въпрос достигала ли е до него информация от турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия Изток, Борисов отговори, че са коментирали тази информация. „Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. В същото време, особено в цигарите, вече контрабандата е под 8%, което никога не е било в България”, каза още Борисов.

По думите му, на срещата с Давутоглу турският премиер е заявил, че би се радвал много да види заедно ДПС и ГЕРБ в управлението. Българският премиер отговорил, че това няма как да стане, докато Делян Пеевски в ДПС.

Защо няма българи, които бягат в Румъния

Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение, подчерта Борисов-

Попитан кога сме ги изпреварили в борбата с корупцията, премиерът заяви: „Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния”.

Борисов се съгласи с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани такива. „Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го „докопам”, знае, че ще си замине”, добави той.

Според него негативния доклад на ЕС за страната ни се дължи на това, че е имало година и половина управление на Пламен Орешарски. „Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ни там до един и особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат „Нашият Бойко се върна”, посочи той.

Според премиерът румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Промени в правителството - отговорът във вторник

Не планирам промени в правителството, във вторник ще обясня на ПГ на ГЕРБ това, което ги интересува, заяви Борисов. За декларацията на парламентарната група той обясни: „В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители.”

По думите му, депутатите от ГЕРБ и хората в партията могат да изразяват своето мнение. „Вече им стигна до челото. Какво са казали всъщност? Г-н Ненчев излиза на конгреса на ДСБ и казва, че е техен министър. В същото време депутатите на ГЕРБ са подкрепили всичките му закони и благодарение на тях, на работата на финансовия министър и приходните агенции събрахме повече пари и направихме това, ако си спомняте преди една година казах няма да даваме пари за отбрана, защото ги нямаме. Сега, когато пари в бюджета има за самолети, за двигатели и всичко, той отива и ги дразни. За това те излизат и казват – добре като си техен министър с 13 депутати как тогава всички закони ти минават”, поясни министър-председателят.

Преди няколко дни Борисов е направил съвещание с министър Николай Ненчев, с началник щаба на отбраната, на което са приготвили доста добри неща. „Самият Ненчев спря няколко и то много големи обществени поръчки, за които имаше съмнения”.

„Твърдя, че всяко едно от нещата, които министърът е направи го е консултирал с мен. Имаме прекрасна комуникация и ако не беше казал подобна реплика – сиреч за дреболии се създава един шум, който не е здравословен за никой”, каза още Борисов.

По думите му, на депутатите от ГЕРБ им е омръзнало да слушат по цял ден как някакви хора в бяла се опитват да изкарат ГЕРБ лош.

Кой обича Москов

На въпрос дали планира някакви правителствени промени, Борисов уточни: „Не. След като казах, че с Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов”. „Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн.”, допълни Бойко Борисов.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика