Кибератаките ще се пренасочат към бизнеса, прогнозират експерти

Кибератаките най-вероятно ще зачестят в бъдеще, като освен към държавни структури, ще бъдат насочени и към бизнеса, каза днес националният координатор по въпросите на киберсигурността и киберотбраната д-р Георги Шарков по време на свое уастие във форум в Централния военен клуб в София, посветен на противодействието на хибридната война.

Той допълни, че гражданите имат право да изискват от държавата сигурност в киберпространството. Това е заложено и в стратегията "Киберустойчива България 2020".

Според Шарков бизнесът и други организации също трябва да вземат участие в борбата за киберсигурност.

”Държавите, които имат слаби правителства, разделение в обществото, ненадеждни структури за сигурност и етнически малцинства са подходящ обект за хибридна заплаха и война.” Това заяви бившият военен представител на България в Главната квартира на НАТО и председател на Съюз на офицерите от резерва (СОРА) "Атлантик" ген. Съби Събев. Той допълни, че хибридната война по света има за цел да промени обществените нагласи и да внесе недоверие в правителствата. Тя е неофициална война и представлява поддържане на ниво на враждебност под прага на конвенционалната война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес