Губернаторът на Пловдив се ангажира с Жълтото училище

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров пое в понеделник сериозен ангажимент към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) за възстановяване на рушащото се Жълто училище, в чиято сграда се помещава факултета по фолклор.

Губернаторът потвърди, че ще проведе разговори на най-високо държавно ниво, за да се осигурят нужните пари за реставрация на светинята за българската култура и образование.

"Каузата на АМТИИ е и моя кауза", декларира Здравко Димитров. По негово изискване АМТИИ представи документация за състоянието на сградата и необходимия ремонт.

Построеното през 1868 г. Жълто училище е национален паметник на културата от първостепенно значение, а неин принципал е Министерството на образованието и науката. Още през март 2014 г. тогавашният просветен министър Анелия Клисурова се ангажира да осигури 1 млн. лв. за ремонт на единствената сграда от Възраждането, която още се използва за учебни цели, но парите ги няма и до момента.

Концерти за подпомагане на Жълтото училище направиха световно известни звезди, учили в АМТИИ като цигуларя Васко Василев и кавалджията Теодосий Спасов, но събраните средства се оказаха недостатъчни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони