МВР проверява всички, притежаващи разрешително за оръжие

Органите на МВР са започнали проверки на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, включително и спазване на изискванията за съхранението им. Проверките трябва да бъдат завършени в срок до 31 май в столичната и във всички областни дирекции на ведомството. Акцията е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, пише вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в писмен отговор до депутат, цитирана от БГНЕС.

През миналата година са извършени 18 739 проверки по график относно съхранението на огнестрелното оръжие и боеприпасите. 48 проверки са направени по сигнал на граждани, както и 16 372 внезапни проверки.

На база на направените проверки са издадени 513 предупредителни протоколи и са съставени 76 акта за неправилно съхранение, пише министърът на вътрешните работи.

За периода 2000-2014 г. у нас са издадени разрешения за притежание на оръжие на общо 248 257 физически лица. “През 2015 г. са издадени 25 092 броя разрешения за съхранение, носене и употреба огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях.

Съществена част от тях са преиздаване, поради изтичане на 5-годишния им срок, свързан с влезлия в сила през 2010 г. Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия”, уточнява Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини