Пак братя зад атентата в Брюксел: Халид и Брахим Бакрауи участвали и в атаките в Париж

Белгийската полиция е идентифицирала двама от атентаторите на летище "Завентем" в Брюксел. Те са братята Халид и Брахим Бакрауи, предаде ВВС. Мъжете са родени в Белгия, но са приели исляма. Според разследващите братята камикаджета са участвали и в атаките в Париж. Третият мъж все още е издирван.

На 13 ноември 2015 г. други двама братя джихадисти - Шерив и Саид Куаши, атакуваха редакцията на "Шарли ебдо". По-късно те бяха убити при полицейска акция.

Халид и Брахим Бакрауи, живеели в белгийската столица и били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

Те са се измъкнали под носа на полцията само седмица преди кървавите атаки, съобщава белгийската телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник. Именно те откриха стрелбата срещу полицаи при антитерористична операция в Брюксел миналата седмица. Тогава беше застрелян алжирецът Мохамед Белкаид, за когото стана ясно, че е член на "Ислямска държава" и бил готов да извърши самоубийствен атентат.

След стрелбата, полицията в Белгия продължи да издирва спешно братятата Халид и Брахим Баркауи.

И двамата са живеели в белгийската столица и са били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

Другият брат - Ибрахим Бакрауи, е бил осъждан за стрелба срещу полицаи с автомат "Калашников" по време на обир през 2010 г.

Братята са участвали в атентата в Париж

Двамата са участвали в атаките в Париж заедно със Салах Абдеслам. Доказателствата за това са категорични - ДНК от двамата са открити върху жилетките на смъртниците, които се самовзривиха в театър „Батаклан” и пред стадион „Стад дьо Франс”, съобщава британският "Телеграф". Двамата обаче така и не бяха открити и се предполага ,че са напуснали Франция заедно с Абдеслам и са се върнали в Белгия.

Терористичните атаки срещу Брюксел са били подготвяни отдавна, но са били ускорени в последните дни заради опасността Салах Абдеслам да проговори и да ги издаде. Както е известно, парижкият терорист бе заловен четири дни преди атентатите.

Лаптоп с имейли на джихадисти

Междувременно излезе информация, че полицията се е натъкнала на лаптоп в кошче в брюкселския квартал Скарбек. В него имало имейли на лица, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава".

Захвърленият компютър е открит от служители на компания по чистотата "Брюксел-пропрете", съобщава телевизия RTL.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят