Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Ердоган заплаши да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат със санкциите

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Нови социални услуги предвижда Община Търговище

Новите социални услуги, планирани до 2020г. в община Търговище, представиха зам.-кметовете на Търговище Емине Якубова (в дясно) и Диян Дечев.

Нови социални услуги, планирани до 2020г., представиха на пресконференция в Търговище двама от зам.-кметовете Емине Якубова и Диян Дечев.

Предвижданите дейности са част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в Търговище, която ще бъде внесена за разглеждане и приемане на сесия на Общинския съвет.

Стратегията стъпва на анализ на ситуацията и оценка на потребностите от социални услуги в общината.

„Към края на 2014г. населението е общината е било 55 596 човека. От тях до 18-годишна възраст са били 10 661, а над 63-годишна – 13 430. Промените във възрастовата структура се характеризират с увеличаване относителния дял на лицата над 65-годишна възраст, намаляване дела на децата и населението в трудоспособна възраст. Тенденцията за застаряване е по-силно изразена в селските райони. През 2014г. в общината са родени 549 деца”, съобщи зам.-кметът Якубова и посочи различните рискови групи от населението.

По информация на Дирекция „Социално подпомагане” през миналата година месечни добавки за социална интеграция са получавали 3 313 лица, от които 226 деца с увреждания, съобщи тя.

Колегата й Диян Дечев изнесе пред медиите информация за планираните 25 вида нови услуги, заедно с които социалните услуги в общината стават близо 40. Той посочи, че предстои стартирането на проект за Комплекс за здравно-социални услуги в общността и увеличаване капацитета на съществуващия Център за обществена подкрепа. Има остра нужда от Кризисен център за жертви на насилие, както и от Център за временно настаняване на хора, останали без подслон. Изграждането им може да стане по проекти. Сред другите планирани услуги са: Наблюдавани жилища за лица с психични разстройства, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, Дневен център за възрастни хора с деменция, Социално предприятие за рискови групи, Трудов център за младежи с увреждания и други.

На пресконференцията беше изнесена информация и по проект „Нови хоризонти”, където заявления за социални асистенти и домашни помощници са подали над 380 човека с увреждания или възрастни, които не могат да се обслужват сами. Възможностите на проекта са да осигури такива асистенти на около 100 души. Нуждаещите са много повече и Общината ще търси възможности за създаване на допълнителни услуги, които да финансира от свои приходи. Това може да стане след осигуряване на съответните средства, които трябва да бъдат пренасочени от други дейности. В тази връзка се прави преценка на бюджета и евентуалните възможности за подкрепа на хора с увреждания или възрастни самотни, които са поставени риск.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.