С 10 млн. лева анализират съдебната система

Около 10 млн. лв. ще бъдат изразходвани за анализ и оценка на съдебната система. Това се вижда от проект на Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, която е качена на челната страница на Министерството на правосъдието.

„Има пари за електронно правосъдие. Няма за анализи. Първият проект, който беше за състоянието, той беше за 900 000 лв. Пари за анализ няма“, коментира вчера правосъдният министър Екатерина Захариева.

Въпреки незнанието й приемането на Пътната карта трябва да стане от Съвета за съдебна реформа при Министерството на правосъдието идния вторник. Съветът се ръководи именно от Захариева. 10-те милиона лева ще бъдат дадени по европейската оперативна програма „Добро управление” (ОПДУ), но се предвиждат средства и от националния бюджет. Голяма част от парите ще отидат за анализи и проучвания, които ще се изготвят от неправителствения сектор. Актуализираната стратегия за съдебна реформа беше изготвена в края на 2014 г. от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов, който при напускането на изпълнителната власт обяви, че ще продължи да работи за реформиране на съдебната власт чрез неправителствени организации. За гарантиране независимостта на съда и другите органи на съдебната власт чрез ефективни мерки срещу корупция, политически и икономически натиск и други зависимости ще бъдат похарчени 1 620 000 лв. от европейските фондове.

250 000 лв. ще бъдат похарчени за самооценка на независимостта на съдебната власт и за външен анализ, който ще се изготвя от неправителствени организации. 860 000 лв. ще бъдат инвестирани в „човешкия капитал на съдебната власт”. 150 000 лв. от тези средства ще бъдат похарчени за анализ и кръгли маси за изработването на проект за преструктуриране на дисциплинарното производство. Най-много средства - почти 4 млн. лв., ще бъдат похарчени за „ефективно администриране на съдебната власт”.

Кръгли маси

За анализ и укрепване на капацитета на Националния институт за правосъдие са заложени харченето на 400 000 лв. 100 000 лв. ще струва изработването на „стандарти за условията на труд в съда и прокуратурата”. 580 000 лв. от европейските фондове са заделени за „оценка на ефективността на отделни структури на съдебната власт и реформа на съдебната карта”.

Въвеждането на “модерна и ефективна наказателна политика” ще погълне почти 1,5 млн. лв., както и още необявени засега средства от държавния бюджет. Разработването на нова Концепция за наказателна политика ще излезе четвърт милион лева. Подобна концепция бе изработена две години след членството на България в Европейския съюз. 100 000 лв. ще струва анализирането на действащия Наказателен кодекс. 1,2 млн. лв. отиват за гарантиране на „върховенството на закона, защита правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини