Министър Ненчев: При нужда наши военни могат да се струпат на българо-сръбската граница

Възможно е присъствие на наши военни на българо-сръбската граница, но то ще е свързано с участието им в охраната на браздата и подпомагане органите на МВР. Такова предупреждение е получил днес сръбският военен министър Зоран Джорджевич от българския си колега Николай Ненчев.

Двамата се срещнаха днес в Ниш, за да обсъдят мерки за взаимодействие между двете страни в условията на евентуален засилен миграционен натиск и за противодействие на нелегалния трафик на мигранти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

„Постигнахме съгласие да обменяме информация, да си сътрудничим и да направим всичко възможно, за да предотвратим струпване на хора и незаконно преминаване на границата“, заяви Ненчев след срещата с Джорджевич.

Министър Ненчев определи разговорите като много ползотворни и уточни, че те са част от поредицата добросъседски срещи с министрите на отбраната на държавите, граничещи с нашата страна. „Такива срещи вече бяха проведени с колегите от Македония и Румъния, предстоят срещи с министрите на отбраната на Гърция и Турция“, посочи той.

„Имаме осем планирани съвместни учения със сръбската армия през тази година. Съгласихме се да проявим още по-голяма активност както в тази област, така и в сферата на здравеопазването, образованието и военното обучение“, каза още министърът на отбраната. В срещата днес участва и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини