Експерт по антитероризъм: Срещу Европа се води психологическа война

"Има терористична истерия. Терорът е психо-икономическо оръжие за масово поразяване. С взрив или със страх от взривове ефектът е почти един и същ. Срещу Европа се води психологическа война”, заяви пред Нова телевизия експертът по антитероризъм проф. Христо Смоленов.

Същевременно обаче Смоленов определи като „пълен скандал” случилото се в Брюксел. Няма експлозиви, които да не се ловят от съществуващите технически средства, подчерта той.

"Трябва да опазим българските мюсюлмани от зверския натиск, който се упражнява отвън върху тях с цел радикализацията им", допълни експертът.

"В България няма да има атентати. В момента не сме мишена на нито една от терористичните групировки, а и няма да бъдем. Хората трябва да живеят спокойно”, каза от своя страна Нидал Алгафари.

"Смятам, че атентатите са се подготвяли от службите, от тези, които искат да притиснат Европа, а не от ИДИЛ. Това са хора, които са следствие. Причината това нещо да се случи е някъде другаде, много по-далече. Това са същите тези хора, които допускат бежанската вълна да минава през четири-пет държави безнаказано. ИДИЛ нямат мощта за това нещо", заяви Алгафари.

"Медиите твърде много всяват страх. Подобни съобщения като това на Facebook страницата на Американското посолство за заплаха на хотел „Плиска” наистина всяват страх, а терористите искат точно това”, на мнение е експертът и говорител на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

„Случващото се е наченки на война, която заплашва цялото човечество и в случая за удобно извинение се използва религията като параван. Религията под никаква форма не води до такъв екстремизъм. Тук имаме твърде организирано, много ясно престъпление, което е насочено срещу човешкия род”, каза още Ахмедов.

„Трудно ми е да приема хората, които се самоубиват за мюсюлмани, тъй като Коранът ясно постановява, че самоубийството е забранено”, допълни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини