С 400 000 лева властта обзавежда „Евксиноград”

Досега за реставрацията на двореца са дадени 9,8 млн. лева

С 400 000 лв. властта ще дообзаведе двореца “Евксиноград”. Това става ясно от обявена от Министерски съвет обществена поръчка за доставка, монтаж и реставрация на мебели в резиденцията.

Ще бъде възстановен автентичният вид на трапезарията, залите за приеми и аудиенции, работен кабинет за княза, спалните на княза и на княгинята майка.

За спалнята на княгинята се търсят мебели в стил рококо - месингово легло, шкаф с остъклени вратички, писалищна маса.

Мебелите за билярдния салон трябва да са в стил чипъндейл. Търсят се махагонови маси. Залата за аудиенции ще бъде обзаведена в същия стил - с канапе, шест фотьойла и ниска библиотека.

През есента на 2015 г. приключиха реставрацията на двореца “Евксиноград” и парка около него. Някогашната царска лятна резиденция, превърнала се след това в луксозна почивна станция за комунистическия елит, а след това и на новата власт, беше открита за посещения.

Възстановителните работи за 9,8 млн. лв., които започнаха през 2013 г., бяха финансирани от оперативна програма “Регионално развитие”. В музей ще се превърнат и бившите конюшни. Сградата, в която са живеели гвардейците пък, ще стане туристически информационен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини