Ердоган хока чужди дипломати за намеса

Турският президент Реджеп Ердоган се нахвърли с критики към чужди дипломати, присъствали на процеса срещу двамата журналисти от опозиционния в. “Джумхюриет” в Истанбул, предаде АФП.

“Кои сте вие? Какво правите там?”, попита Ердоган в реч в Истанбул вчера, предавана по телевизията. Той заподозря дипломатите в намеса и “демонстрация на сила”.

Джан Дюндар, главен редактор на вестника, и Ердем Гюл, шеф на бюрото му в Анкара, бяха изправени пред съда в петък по обвинения в шпионаж и разкриване на държавни тайни заради публикации, че правителството на Анкара е доставяло нелегално оръжия за джихадистите в Сирия. Делото бе отложено за 1 април заради протест на опозицията, отказала да напусне залата, след като съдът реши то да се гледа пред закрити врати. На заседанието в петък присъстваха редица дипломати от ЕС, сред които и германският посланик.

“Това не са вашите страни, това е Турция”, отсече вчера Ердоган. Той допълни, че дипломатите могат да работят свободно в границите на своите мисии, но за действия на други места “е необходимо разрешение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят