Изключват знакови фигури от СДС-Пловдив

Изключената от СДС-Пловдив Тони Симидчиева (в средата) в разговор с шефката на бюджетната комисия в 43-ото Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова при откриването на Панаира на занаятите в Стария град. Снимка: Стоян Илиев

Три от емблематичните фигури на СДС-Пловдив - Тони Симидчиева, Веселин Стойков и Марта Момина, вече не са членове на Националния и Областния съвет на "сините" и дори са предложени да бъдат изключени от Контролния съвет и от организацията.

Според потърпевшите "ловът на вещици" е заради "огласената публична позиция, че нелегитимно избраното ръководство на СДС-Пловдив провежда порочно управление", както и заради поисканите оставки на градския лидер на "сините" Никола Хаджийски, областния председател д-р Емил Кабаиванов и секретаря Милко Стрехин.

Знаковите пловдивски седесари скочиха на тримата след повдигнатите им от Окръжна прокуратура обвинения за злоупотреба с европейски средства покрай ВиК-проекта на Община Карлово, както и за "системно нарушаване на Устава чрез подмяна на списъци с легитимни членове на СДС с удобни за тях хора".

"След 26 години в партията, символ на свобода и демокрация, наказват хора, застанали с имената си зад публично изказана позиция, полезна за СДС, но неудобна за няколко души. Категорично заявяваме, че с цената на всичко ще отстояваме единствено останалото ни право от историята на СДС - свободата на словото, правото да изказваме истини и мнения, различни от тези на ръководството, свободно и без страх от наказателни акции", се казва в декларация, подписана освен от тримата отстранени от Националния и Областния съвет на СДС и от дузина дългогодишни членове на синята партия. Сред тях личат имената на бившите лидери на СДС-Пловдив Петър Попов и Чавдар Марев, на сегашния зам.-председател на "сините" под тепетата Еню Енев, на лидерите в районните структури в "Тракия" Йорданка Пенева и в "Централен" д-р Златко Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони