Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Екскмет и митничар осъди прокуратурата за 117 441 лв.

Светлин Проданов осъди прокуратурата за общо 117 441 лв.

Екскметът на Свиленград и митничар от Капитан Андреево Светлин Проданов, осъди прокуратурата за 117 441 лв. Той заведе дело по Закона за отговорността на държавата, след като бе оправдан в началото на м.г. заедно с още петима негови колеги и трима гранични полицаи по случая „Граница“.

Те бяха изправени пред Темида по обвинения, че са искали и получавали подкупи. Тезата на Софийска градска прокуратура обаче не издържа пред Хасковския окръжен съд, а в последствие държавното обвинение не протестира на по-горна инстанция. 64 601 лв. от присъдената сума на Проданов е обезщетение за имуществени вреди. Това е неполученото от него брутно трудово възнаграждeние, за периода от 19 август 2010 до 27 февруари 2015 г., през който временно е бил отстранен от работа.

Още 50 000 лв. прокуратурата трябва да плати на митничаря за преживените от него стрес и страдания за 4 г. и половина, докато беше разследван и подсъдим. Светлин Проданов е заявил в жалбата си пред Темида, че докато се е водило разследване срещу него, здравето му рязко се е влошило. Започнал да страда от безсъние, получавал периодични пристъпи на психогенно прилошаване. Освен това му била поставена диагноза псориазис, която изисквала спазване на диетичен режим и медикаментозно лечение. Бил диагностициран и със заболяване исхемична кардиопа тия.

Не можел да заспива без успокоителни. Честта и достойнството му били силно засегнати от несправедливото обвинение и непрекъснатото му отразяване и обсъждане при всяка публикация, свързана с воденото против него наказателно производство. В медиите се отразявало, че е публична личност, в качеството му на бивш кмет на Свиленград. От тези материали той се почувствал унизен, публично обруган и изолиран.

Освен посочените суми, на ищеца се присъждат 2000 лв. за платения от него адвокатски хонорар и още 840 лв. здравни осигуровки, внесени от митничаря, докато бил отстранен. Прокуратурата сочи в гражданския процес, че претенциите на Проданов са неоснователни. Държавното обвинение смята, че предявените от него искове са завишени.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.