Екскмет и митничар осъди прокуратурата за 117 441 лв.

Светлин Проданов осъди прокуратурата за общо 117 441 лв.

Екскметът на Свиленград и митничар от Капитан Андреево Светлин Проданов, осъди прокуратурата за 117 441 лв. Той заведе дело по Закона за отговорността на държавата, след като бе оправдан в началото на м.г. заедно с още петима негови колеги и трима гранични полицаи по случая "Граница".

Те бяха изправени пред Темида по обвинения, че са искали и получавали подкупи. Тезата на Софийска градска прокуратура обаче не издържа пред Хасковския окръжен съд, а в последствие държавното обвинение не протестира на по-горна инстанция. 64 601 лв. от присъдената сума на Проданов е обезщетение за имуществени вреди. Това е неполученото от него брутно трудово възнаграждeние, за периода от 19 август 2010 до 27 февруари 2015 г., през който временно е бил отстранен от работа.

Още 50 000 лв. прокуратурата трябва да плати на митничаря за преживените от него стрес и страдания за 4 г. и половина, докато беше разследван и подсъдим. Светлин Проданов е заявил в жалбата си пред Темида, че докато се е водило разследване срещу него, здравето му рязко се е влошило. Започнал да страда от безсъние, получавал периодични пристъпи на психогенно прилошаване. Освен това му била поставена диагноза псориазис, която изисквала спазване на диетичен режим и медикаментозно лечение. Бил диагностициран и със заболяване исхемична кардиопа тия.

Не можел да заспива без успокоителни. Честта и достойнството му били силно засегнати от несправедливото обвинение и непрекъснатото му отразяване и обсъждане при всяка публикация, свързана с воденото против него наказателно производство. В медиите се отразявало, че е публична личност, в качеството му на бивш кмет на Свиленград. От тези материали той се почувствал унизен, публично обруган и изолиран.

Освен посочените суми, на ищеца се присъждат 2000 лв. за платения от него адвокатски хонорар и още 840 лв. здравни осигуровки, внесени от митничаря, докато бил отстранен. Прокуратурата сочи в гражданския процес, че претенциите на Проданов са неоснователни. Държавното обвинение смята, че предявените от него искове са завишени.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право