Общинари във Ветово искат кметът да се оттегли

Кметът на община Ветово с пети мандат Георги Георгиев. Снимка: Николай Каламов

"Няма значение дали кметът ще си подаде оставката, за да се развива община Ветово, той трябва да се оттегли". Това заяви в Русе общинският координатор на ГЕРБ и съветник във Ветово Димитър Денев. На съвместна пресконференция той и председателят на Общинския съвет д-р Мехмед Мехмед /ДПС/ опровергаха обвиненията на градоначалника Георги Георгиев /МК "Бъдеще за всички"/, че местният парламент се управлява "по диктаторско-тоталитарен модел, подвластен на отделни негови членове".

Преди 2 седмици кметът и заместниците му оповестиха декларация на общоградско събрание, подписана от 296 ветовчани, с искането ГЕРБ да оттегли Димитър Денев "заради работата му за лична облага и срещу интересите на населението". В декларация на ГЕРБ той пък му поиска оставката и предсрочни местни избори.

"Кметът говори арогантно и обидно, като манипулира общественото мнение,", подчерта Димитър Денев. Градоначалникът Георги Георгиев пък го обвинява, че прокарва идеите си в Общинския съвет чрез д-р Мехмед Мехмед.

Заради политически дрязги и междуличностни отношения местният парламент две предходни години, както и сега, отказва да гласува бюджета на Ветово. "Общинският съвет иска прозрачност за какво се изразходва всеки лев", уточни д-р Мехмед. Той посочи, че има 24 страници мотиви за отказа, включително и заради липсата на отчет на миналогодишния бюджет.

На последните местни избори Георги Георгиев победи на втори тур с 50,11% /3233 гласа/ Мехмед Мехмед, за когото гласуваха 49,89% /3219 гласа/. Той стана председател на Общинския съвет. Димитър Денев отпадна още на първия тур със събраните 12,21%.

Административният съд в Русе отхвърли жалбата на Мехмед и потвърди резултатите от местните избори в община Ветово. Той обжалва решението пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе на 30 март.т.г. по казуса.

В 17-членния Общински съвет на Ветово ДПС има 7 съветници, МК "Бъдеще за всички" - 6, ГЕРБ - 3, МК "БСП и АБВ" - 1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони