Обвиненият за иманярство шеф на архива излезе от килията срещу 1000 лв.

Станислав Станилов (вляво) помоли с усмивка репортерите на влизане в залата да му запазят снимки за личния архив. Снимка: Авторът

След 72 часа в ареста обвиненият в иманярство шеф на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов бе пуснат на свобода срещу 1000 лв. гаранция. Това реши в 18,30 часа във вторник Окръжният съд. Задържаният със Станилов негов съгражданин Ара Хуманян бе освободен срещу същата гаранция.

"Двамата са с чисто съдебно минало. Ползват се с добра репутация в обществото. Задържането им под стража ще е прекалено тежка мярка", мотивира се съдия Стратимир Димитров.

Двамата мъже бяха арестувани в петък срещу събота миналата седмица. От тях са иззети 2 металдетектора, като този на Станилов е със сонда и може да разпознава различните видове метали. От задържаните също така бяха иззети 590 предмета, от тях повече и 200 монети, които според разследващите били културни ценности с различна датировка. Най-старите предмети са с датировка V - ІV в. пр. Хр., цитираха от прокуратурата археологическа справка от експерти на Националния исторически музей.

"Повечето от вещите, които полицията иззе от мен, баха снимани от служителите на МВР още преди няколко години, когато в жилището ми влязоха крадци. Това са евтини реплики, купувал съм ги от сергиите и нямат никаква стойност", каза пред Темида 47-годишният шеф на архивите в Хасково. И той, и Ара Хуманян са дългогодишни членове на местното нумизматично дружество. Тепърва експерти ще се произнасят за откритите у тях монети. За металотърсача Станислав Станилов обясни, че не го е включвал досега. Дори апаратът не бил с батерии. "Нямам намерения да

ровя за съкровища с него. Взех го за да търся паднали отломки от метеорити", обясни хасковлията. Съгражданинът му Хуманян пък обясни, че също не е извършил никакво престъпление и добави, че осъзнава и понесе отговорността си за намерените в магазина му мастербокс и половина контрабандни цигари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини