Бизнесмен подари 2 кутии боя на ГКПП, отговориха му с тараш

На Кулата човек се чувства в XXI век, а на Логодаж - във феодализма

Извадете метлата и почистете тази важна порта на България

Благоевградски бизнесмен вместо благодарност получи обидно отношение от страна на служители на ГКПП-Логодаж само заради това,че не остана безразличен към мръсния и неугледен вид на граничния пункт. Съвсем добронамерено и без задна мисъл човекът купил и подарил 2 кутии боя и четка и посъветвал младите служители да не чакат неволята и да боядисат поне покритите с ръжда кошчета и няколко панела. Дал си визитката - ако нещо още им потрябва, да им достави всичко необходимо. Отговорили му с невиждан тараш.

Бизнесменът е Васил Ангелов, собственик на туроператорска агенция “Оазис-А” в Благоевград с офиси в цяла Югозападна България и Пловдив.

“През последните години приоритет ми е Гърция, но наскоро реших да засилим сътрудничеството ни с Македония. На 1 март бях в Щип при мой колега, с когото искахме да обсъдим съвместни оферти. Пътувах с малка група туристи.

На ГКПП-Логодаж първото нещо, което ми се наби на очи, бяха три ръждясали монолитни кошчета и два панела върху търговската база, също целите покрити с ръжда. Грозна гледка, от която аз като българин се почувствах обиден - все пак това е входната врата на родината ми. На връщане за документите ни дойде млада, симпатична, усмихната и любезна полицайка. Не се сдържах и й поръчах: “Кажете на шефа си, че е срамно да посрещаме чужденците с тази ръжда, това е държавната ни граница, готов съм да дам две кутии с боя да боядисате кошчетата.”

Минахме КПП-то и полицайката прати след нас митничарите - спряха автобуса, свалиха ни долу и ни обърнаха багажа “с хастара нагоре”. Разбрах, че това е наказателна акция срещу мен за дръзкото ми предложение, но на следващата седмица тръгнах отново за Македония с колегите от фирмата ми - да им покажа Щип, като купих и дне кутии боя “слонова кост” и една четка. На връщане на КПП-то ни при мен дойде друга полицайка - също такава мила, хубава и усмихната като колежката й, и аз най-добронамерено й дадох боята и четката, като й обясних за какво са. Дадох й и визитката си - да се обадят, ако боята не им стигне, за да купя следващия път още.

И историята се повтори. Пак свалиха служителите ми, накараха ни да си извадим багажа и започна такова претърсване, че две от момичетата дори се разплакаха от унижение.

Моето поколение още помни какъв беше пропускателният режим навремето с визите, как до Петрич нямахме право да ходим, но те се сблъскваха за пръв път с такова отношение.

Разбирам, че страната ни е в тежко икономическо положение, че трудно може да отдели пари за цялостен ремонт на КПП-то, въпреки че то се нуждае крещящо от такъв, затова ще предложа алтернатива. Ако служителите на границата помолят всички български фирми, които пътуват в Македония, да дадат по 100 лева за ремонта, сигурен съм, че поне 90% ще го направят с удоволствие. Самият аз ще дам първите 100 лв.”, разказва туроператорът, който има десетки години стаж зад гърба си и е обиколил стотици страни.

Човекът признава,че го боли, като гледа входните врати на страната ни опърпани и основателно пита - така ли изглежда КПП на страна членка на Европейския съюз?!

И казва: “На Кулата сега е друго, там работи отличен персонал, усмихнати, вежливи, инфраструктурата е чудесна, българската даже е по-добра в някои отношения от гръцката. ГКПП-Логодаж обаче крещящо не кореспондира с направеното в региона, този пункт е от XVIII век, за което, разбира се, персоналът не е виновен, но отнякъде трябва да се започне, дори от двете кутии боя”, нервира се човекът, който разбира от туризъм и е мераклия всичко да е наред в родината му, за да не се срамува пред чужденците.

Затова е описал всичките си преживявания и впечатления в писмо до министъра на финансите и до вицепремиера Румяна Бъчварова с молба и апел да помогнат за туризма и за самочувствието на българина и да оправят ГКПП-то.

“Г-жо министър на вътрешните работи, моля ви като обикновен български гражданин - извадете метлата и почистете тази важна порта на България, през която се очаква да влязат съседите ни и да налеят пари в туризма ни.

Г-н министър на финансите, по скромното ми мнение вие си вършите добре работата, но е крайно време да сложите този граничен пункт в приоритетите си, защото оттук влизат огромна част от туристите, на които разчитаме за нашата икономика. Колкото и скъпо да излезе на държавата направата на един модерен граничен пункт, какъвто е ГКПП-Кулата, това е инвестиция, която много бързо ще се изплати. А сега на Кулата човек се чувства в XXI век, а на Логодаж - във феодализма”, казва Ангелов в писмото си.

За ГКПП - Логодаж отдавна се обещава реконструкция, но парите така и не стигат до тази входна гранична артерия. И областният управител на Благоевград Бисер Михайлов още миналата година представи пункта като приоритетен проект за Благоевградска област, за да бъде включен за финансиране от Целенасочената инвестиционна програма. Става въпрос за извършване на реконструкция и модернизация на ГКПП Станке Лисичково, митнически пункт Логодаж. Проектът бе представен на Областния съвет за развитие.

Още тогава се каза,че след изграждането на автомагистрала “Струма” се очаква да се повиши трафикът на транспортни средства и в двете посоки, и като се реализира модернизирането на граничния пункт, значително ще се облекчи преминаването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини