Спрените помощи не връщат децата в училище

Спрените помощи на семейства заради 5 и повече неизвинени отсъствия на деца не водят до желания резултат, съобщи директорът на РД ДСоциално подпомаганеУ в Русе Кристина Георгиева. Малчуганите са едни и същи, а допълнителните срещи и посещенията по домовете им на учители и социални работници не завишават родителския контрол.

От 803 подпомагани семейства с 492 деца в региона за месец са спрени помощите на 13 родители. Най-много са нередовните ученици от 13 до 16-годишна възраст в общините Ветово и Бяла. По Закона за семейните помощи за деца заради неизвинени отсъствия са санкционирани още 94 семейства, които отглеждат 103 хлапета.

Мярката е за съответния месец и отпада, ако учениците се поправят и влязат в клас. Най-много нередовни ученици се регистрират в русенските училища "Алеко Константинов" и ССУ "Майор Атанас Узунов", в двегогилското ОУ "Св. Кирил и Методий".

"Всяка година в Русенска област изчезва по едно училище деца", напомниха от Регионалния инспекторат по образование. 30% от завършващите ученици не продължават образованието си. Част от подрастващите се отписват и заминават с родителите си в други градове или чужбина.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони