Министър Калфин: Демографската картина в страната е критична, целим да не падаме под 7 млн.

"Демографската картина в страната е критична. България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за бъдещето", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус".

Той поясни, че страната ни вече е приела редица мерки и сме първата членка на ЕС, която има стратегия до 2030 година. По думите му у нас има подробен механизъм за отчитането на конкретни показатели, свързани с демографската ситуация в страната.

"От 2014 година имаме създаден Национален съвет по демографска политика. Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000. До 2014 година сме 7 212 00 по данни на Националния статически институт, но освен за броя на населението, в дискусията стана дума и за качеството на живот и огромните неравенства, които демографската политика създава в българското общество. Неравенства, които потенциално крият в себе си нестабилност”, коментира още Калфин.

Социалният министър допълни, че страната ни трябва да работи и за ограничаване на процеса на маргинализация на обществото в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини