Резиденция на Тодор Живков строена за 450 хил. лева продадена със 100 хил. лева надолу

Резиденцията на Тодор Живков Ючбунар над кюстендилското село Богослов, за която върви съдебен спор, че е продадена от общината на "смешна цена", е построена през 1977 год. и тогава само за строително-монтажните работи на комплекса, без оборудването, са отишли 450 хил. лева.

Сега общината я продала за 352 хил. лева /без ДДС/, а тя струва в пъти нагоре. Това казаха преди вчерашното заседание на административния съд бившите БКП активисти и известни стопански дейци при соца в Кюстендил Иван Багалийски и Цветан Дамянов. Те искаха да влязат в залата, но не ги допуснаха да свидетелстват, поради неспазване процедурата. Двамата извадиха обяснителна записка за строежа на резиденцията от 30 март 1977 г.

Мястото къде да се издигне "Ючбунар" не било избрано случайно, това станало след обстойни предварителни проучвания и изследвания на въздуха и оценка на ладшафта, казаха пред репортерите местните соцначалници. По решение на общинсикя съвет м.г. резиденцията с площ 4 342 кв. м., като застроената е 601 кв. м., на два етажа, беше продадена на търг за 352 000 лева /без ДДС/. Местно сдружение обаче оспорва влязлата в сила сделка, според която собственик на комплекса стана кюстендилска фирма.

Жалбовносителите считат, че резиденцията е оценена неправилно и оценката и е занижена. Пропуснати били някои части от сградата - например зимна градина на покрива, подземни помещения, които при социализма за такива резиденции и обекти са били задължителни, имали са ролята на бомбоубежища, където при необходимост да се укрива бившият първи секретар на ЦК и придружаващите го.

В двора има уникални секвои, които също трябва да влязат в оценката, претендират адвокатите на сдружението, обжалвало продажбата. Тодор Живков никога не е отсядал на Ючбунар над Богослов, затова пък дъщеря му Людмила Живкова и екипът й на три пъти пребивавали в луксозната база с чудно разположение в Осоговския балкан, разказват местни активисти от онова време. Съдът ще излезе с решение по шумния за града процес,  дали е продадена евтино "Ючбунар" да месец, считано от 30 март тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони