4-ма обвинени за взрива в Горни Лом (обзор)

Снимка: Архив

Във взривения завод „Миджур“, в който загинаха 15 души, утилизирали мини със самоделни чукове

Четирима от починалите също имат вина

Четирима души са отговорни за смъртта на 15-те работници, които издъхнаха при взрива в завода за боеприпаси „Миджур“ в с. Горни Лом. Това са собственикът Валери Митков, инспекторката по безопасност на труда Палма Иванова, шефката на дирекция в Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова и бившият шеф на служба КОС Божидар Василев. Други трима също носят вина. Те обаче са виновни и за собствената си смърт, тъй като са сред издъхналите. Става дума за сина на Валери Митков - Емил, който е изп. директор на „Видекс“ (фирмата собственик на „Миджур“), шефа на завода Валери Цокин и началника на цеха за утилизация Мирослав Чернев.

Трагедията стана на 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини.

"Взривът не е причинен умишлено, а е следствие на случайно възникнало възпламеняване в резултат на пълно неспазване на технологичните правила за работа и съхраняване на взривни вещества", съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Шефът на националното следствие Евгени Диков допълни: „Работило се е по примитивен начин. С чук са удряли мините, за да извадят взрива“.

Изобщо не е имало бронирана кабина, в която да се унищожават мини.„Очевидно е, че става въпрос за икономия на средства“, каза Диков. А главният прокурор обобщи: „Изводите са потресаващи.“

Мините, които били унищожавани, са от Гърция. До ГКПП - Кулата били превозвани в специални камиони, конвоирани от линейка и пожарна. Оттам до Горни Лом пътували в обикновени тирове под наем, придружавани от бивш полицай, въоръжен с „Макаров“.

Главният прокурор Сотир Цацаров:

Без мерки черната серия няма да спре

Главният прокурор обясни, че отговорността за дейността и контрола на предприятията, които работят с боеприпаси, се дели между 3 органа. А прокуратурата е дала препоръки един контролен орган да издава лицензи и разрешения и да контролира дейността. Тази препоръка не е взета предвид.

„Ако продължаваме така, не искам да съм лош пророк, но тази черна серия няма да спре“, каза в заключение главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право