Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Кметът Йорданка Фандъкова успокои: Горенето на боклука няма да замърси въздуха

Спецсистема ще намали 2 пъти вредните емисии около ТЕЦ „София“

Производството на RDF гориво не е опасно. Не бихме направили компромис с чистотата на въздуха. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова относно изграждането на инсталация в „Топлофикация София“, в която RDF горивото – крайният продукт след преработването на боклука, се превръща в ток и парно.

Редица екоорганизации сигнализираха, че изгарянето на алтернативното гориво ще замърси въздуха в София. Столичният кмет обаче обясни, че се залага 4-степенна защита на околната среда и въздуха, с която сегашните емисии от ТЕЦ „София“ ще намалеят два пъти.

„Излишно беше години наред да се манипулират хората с очаквания инсталацията да бъде много вредна“, категорична бе Фандъкова и посочи, че в момента такава инсталация работи и в завода в село Яна. За последните 6 месеца там е произведена електроенергия за 385 млн. лв.

Екоминистърът Ивелина Василева потвърди, че опасност за околната среда няма. „Резултатите показват, че няма повишаване на допустимите норми. Качеството на въздуха в района на „Топлофикация София“ е гарантирано“, обясни още Василева.

С изграждането на завода за отпадъци в село Яна се изпълниха първите две фази от интегрираната стратегия за управление на отпадъци. За първите 6 месеца са обработени над 55 млн. т боклуци. Произведени са и 510 т черни и 28 т цветни метали, 28 т пластмаса и 833 т стъкло. По думите на Фандъкова над 1 т отпадъци се преработват всеки ден.

До момента над 90% от битовите боклуци на София се изпращат в завода в село Яна, като от 1 април този процент ще стане 100.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.