Двама сноубордисти са били спасени от екипи на ПСС през изминалото денонощие Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец

Един загинал и двама пострадали при катастрофа в Нова Загора

1901 контрабандни парфюма задържаха на „Лесово“

Дрогиран шофьор оказал съпротива при полицейска проверка Водачът опитал да скрие амфетамин, като го лапнал

Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

6,5 млн. лв. приходи от ловен туризъм у нас

Държавните ловни стопанства отчитат 1,4 млн.лв. печалба през 2015 г.

Приходите от организиран ловен туризъм (ОЛТ) у нас през 2015 г. възлизат на 6 473 876 лв., което е с 1 449 665 лв. повече в сравнение с предишната 2014 г., съобщи шефът на дирекция „Ловно стопанство“ на Изпълнителна агенция по горите Румен Янкулов при откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Международния панаир – Пловдив.

Приходите на държавните ловни стопанства (ДЛС) са 5,2 млн. лв., печалбата – близо 1,4 млн. лв., като сред отличниците се нареждат ДЛС „Воден – Ири Хисар“, „Черни Лом“, „Тракия“ и „Искър“.

България продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, като през 2015 г. у нас са гостували 1032 чужденци. За лов на едър дивеч най-много са от Германия, Испания, Италия и Франция, а предпочитания към древния дивеч имат техни колеги ловци от Италия, Гърция, Испания и Франция. Най-предпочитан от чужденците е бил ловът на дива свиня, което се обяснява с атрактивни ловни полета и възможността за отстрел на трофеи, следван от лов на благороден елен, муфлон, сърна, лопатар при едрия дивеч и бекаси, гургулици, пъдпъдъци и фазани при дребния.

Към 29 февруари 2016 г. са регистрирани над 120 000 ловци, съобщи Иван Петков, председател на УС на НЛРС (Националния ловно-рибарски съюз). „Тези наши членове инвестират в опазването на родната природа 7-8 млн.лв. годишно, като в тази сума не влизат различните дарителски средства“, допълни Иван Петков при откриването на 7-мата национална трофейна изложба с 400 експоната. 111 от тях са носители на златни медали, 81 на сребърни и 59 – на бронзови, а показателите на някои от тях са близки до световните рекорди.

През 2015 г. у нас са станали 12 инцидента по време на лов с 2 смъртни случая и 10 простреляни без опасност за живота, съобщиха още от дирекция „Ловно стопанство“. През 2015 г. в родните държавни ловни стопанства от едрия дивеч най-голям брой са били дивите свине – 28 747, следвани от сърните – 1666, и елените лопатари – 392. Класацията при хищниците се води от чакалите – 25 551 броя, лисиците – 17 683, и белките – 2007, а при дребния дивеч преобладават пъдпъдъците – 466 745, гургулиците – 154 824.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.