Цацаров за ДАИ: Хората се менят, корупционната схема се повтаря

"Цялата корупционна схема в ДАИ се повтаря, само съставът се мени периодично." Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод вчерашните арести в автомобилната инспекция.

"Задържаните лица са общо 16. Извършените претърсвания и изземвания на различни адреси са 54. Не можем да очакваме, че всички задържани ще получат обвинения, в момента колегите преценяват. Но се очаква да бъдат обвинени не по-малко от 7-8 длъжностни лица от състава на изпълнителната агенция", заяви главният прокурор, цитиран от "Дарик".

Според Цацаров спецификата на дейността на агенцията генерира корупционен риск, който очевидно не може да бъде овладян. Главният прокурор е на мнение, че държавата трябва да прецени до колко това структурно звено на Министерството на транспорта може да концентрира в себе си интересите, от които зависи бизнесът на всеки превозвач.

Цацаров посочи, че в агенцията е концентриран огромен интерес, свързан с издаване на лицензионни, регистрационни и всякакви други документи на превозвачи, освен това полагане на изпити и оценка на резултатите от тези изпити не само за любители шофьор, но и за професионални шофьори. "Това концентрира на практика огромен интерес в агенцията, това е източник на корупционен риск и съответно корупционна схема", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини