БСП предлага да бъдат обявени за престъпни режимите преди 1944 година

БСП внася законопроект за обявяване на авторитарните режими в периода 1923-1926 и 1934 - 1944 г. за престъпни. Лидерът на партията Михаил Миков заяви, че в тези периоди в България е установен авторитарен режим, извършени са два преврата, има две въстания и др., а също така страната ни става член на Тройния съюз – нацистка Германия, фашистка Италия и Япония. През този период в България системно се унищожават демократичните начала - в страната е имало концентрационни лагери, гонения, отнемане на имущества на евреи.

Един от мотивите за внасяне на такъв законопроект от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сa съвременните документи на Съвета на Европа, ОССЕ и ЕС, в които се слага акцент върхu реалистичното оценяване на „двойното наследство” на страните от Централна и Източна Европа, които са преживели различни режими. Според социалистите оценяването на това двойно историческо наследство в България е половинчато и се изразява в закона, който обявява комунизма за престъпен, приет през 2000 г., а в същото време не се засяга периодът, в който страната ни се е присъединила към Тройния съюз.

„Смятаме, че с този законопроект огледално на приетия през 2000 г., ще бъде оценено цялото историческo наследство през 20-ти век на България”, посочи Миков. По думите му прави впечатления, чe през последните дни се провеждат кампании за превратно тълкуване на историята през ХХ век. Като пример той посочи кампанията „Запознай младите с комунизма”, в рамките на която е проведен „открит час по история” в 22-ро СОУ „Г. С. Раковски” в София с участието на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. „Очевидно политически се използва частично историческата истина и не се дава пълна представа, особено на младото поколение, за случилото се през 20-ти век”, заяви лидерът на БСП.

Той попита и защо няма инициатива „Запознай младите с фашизма”. „Дава се едностранчива оценка, като се говори за лагерите след 9-ти септември, а не се говори за тези преди тази дата – концентрационни лагери, които са направени по време на фашисткия режим в България”, каза още Миков.

Лидерът на левицата призова всяка парламентарна партия да изрази ясно отношение към периода 1923-1926 г. и 1934 – 1944 г. в България. „Тези, които не подкрепят този закон, очевидно подкрепят фашисткия режим в този период – имало е лагери, в които хора са убивани по политически подбуди, интелектуалци, без съд. Нека всяка политическа партия заяви позицията си”, заяви още Миков.

По думите му някои политически сили се опитват едностранно да възпитават младото поколение, без да се погледне цялата история на България от 20-ти век.

На представянето на закона пред медиите присъстваха още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов и депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски и Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика