На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

БСП предлага да бъдат обявени за престъпни режимите преди 1944 година

БСП внася законопроект за обявяване на авторитарните режими в периода 1923-1926 и 1934 – 1944 г. за престъпни. Лидерът на партията Михаил Миков заяви, че в тези периоди в България е установен авторитарен режим, извършени са два преврата, има две въстания и др., а също така страната ни става член на Тройния съюз – нацистка Германия, фашистка Италия и Япония. През този период в България системно се унищожават демократичните начала – в страната е имало концентрационни лагери, гонения, отнемане на имущества на евреи.

Един от мотивите за внасяне на такъв законопроект от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сa съвременните документи на Съвета на Европа, ОССЕ и ЕС, в които се слага акцент върхu реалистичното оценяване на „двойното наследство” на страните от Централна и Източна Европа, които са преживели различни режими. Според социалистите оценяването на това двойно историческо наследство в България е половинчато и се изразява в закона, който обявява комунизма за престъпен, приет през 2000 г., а в същото време не се засяга периодът, в който страната ни се е присъединила към Тройния съюз.

„Смятаме, че с този законопроект огледално на приетия през 2000 г., ще бъде оценено цялото историческo наследство през 20-ти век на България”, посочи Миков. По думите му прави впечатления, чe през последните дни се провеждат кампании за превратно тълкуване на историята през ХХ век. Като пример той посочи кампанията „Запознай младите с комунизма”, в рамките на която е проведен „открит час по история” в 22-ро СОУ „Г. С. Раковски” в София с участието на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. „Очевидно политически се използва частично историческата истина и не се дава пълна представа, особено на младото поколение, за случилото се през 20-ти век”, заяви лидерът на БСП.

Той попита и защо няма инициатива „Запознай младите с фашизма”. „Дава се едностранчива оценка, като се говори за лагерите след 9-ти септември, а не се говори за тези преди тази дата – концентрационни лагери, които са направени по време на фашисткия режим в България”, каза още Миков.

Лидерът на левицата призова всяка парламентарна партия да изрази ясно отношение към периода 1923-1926 г. и 1934 – 1944 г. в България. „Тези, които не подкрепят този закон, очевидно подкрепят фашисткия режим в този период – имало е лагери, в които хора са убивани по политически подбуди, интелектуалци, без съд. Нека всяка политическа партия заяви позицията си”, заяви още Миков.

По думите му някои политически сили се опитват едностранно да възпитават младото поколение, без да се погледне цялата история на България от 20-ти век.

На представянето на закона пред медиите присъстваха още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов и депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски и Иван Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.