Търговският регистър започна поетапно да работи

Обявиха двудневен траур в Генуа

Църквата чества Успение Богородично

Президентът на Южна Корея иска да създаде общо икономическо пространство с КНДР

Днес отново слънце с максимални градуси между 30° и 35°

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер в южната част на щата Калифорния в САЩ

Полицията е обискирала три адреса след атаката край парламента в Лондон Нападателят е британски гражданин от чуждестранен произход 

Потвърдена е смъртта на 31 души в рухналия мост край Генуа

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля Южна Италия

Освободените от Турция двама гръцки военни са пристигнали в Солун с премиерския самолет

На 15 август 2018 да почерпят

Когато “зелените” правят кочина Защо е позволено „еколозите” да летуват на „Корал”, щом го затрупват с боклук

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

„Нюзуик“ Сърбия: Пътищата на джихадистите минават през България

България е сред държавите, в които се планират терористични нападения, въпреки че не са в полезрението на терористите. Екстремистите от „Ислямска държава“ минават свободно през България и Хърватия, писаха в сръбското издание на „Нюзуик”, цитирано от БГНЕС.

В обширно разследване на журналисти от Белград и Загреб от последния брой на сръбския „Нюзуик“ пише, че държави като България и Хърватия не са цел на „Ислямска държава“, но в същото време при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи.

„На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава (ИД) да се присъединят към терористите“, пише изданието, а това е малка част от секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил.

В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал „Евер“ и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа – неговият брат Салах. Част от секретните данни са за номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съучастници в атентатите.

СИМ-картите, купени от Мароко, Белгия и Турция, са използвани най-много на Балканите и по-точно в Хърватия, Албания и България. В доклада Сърбия не е спомената официално, но журналистите подчертават, че това не означава, че страната е била заобиколена.

„Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации“, казва пред „Нюзуик“ служител на сръбските спецслужби – Агенцията за сигурност и информация .

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения по един или друг начин, включително и тези от 11 септември с кулите-близнаци, са били свързани с Балканския полуостров. Според него „западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани“.

„Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи“, казва той.

От докладите на френските спецслужби, цитирани от изданието, става ясно, че терористите използват апарати Самсунг със хърватски и албански карти. „Нюзуик“ твърди, че всички разговори са кратки, по около 30 секунди, което подсказва, че вероятно са правени бързи поръчки, оперативни послания и заповеди. Предполага се, че картите са закупени по пътя от Сирия към Европа, преминавайки през Хърватия. Точният им брой е неизвестен, но със сигурност да били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на „Ислямска държава“, минали по този път.

Гугъл отказва всякаква информация на френските служби, но от централата на Самсунг са предали всичко, до което имат достъп за използваните телефони.

Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж – Хасан Аит Булачен – в Хърватия. В този случай е използвана предплатена СИМ-карта, която не е била регистрирана на ничие едно име.

„Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 година – в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но в същото време е разединена по отношение на сигурността за гражданите си“, смята Симеонович.

Разследването дава пример с Русия, която има изключително силна мрежата от агенти, инфилтрирани сред терористите. Това им позволява през 2014 година да предотвратят 369 терористични атаки, а през изминалата година – 400, твърдят жулналистите.

В САЩ също се осъзнали. В албанската група от Македония, в която всички са получили зелени карти, към които по-късно се присъединяват турчин и йорданец, бе вкаран един косовски албанец. Благодарение на това, министерството, отговарящо за сигурността, предвратява атентат срещу президента. С придобития опит днес агентите са изпращани навсякъде, където това е възможно.

Все още има малко информация от щатските разузнавателни служби за Балканите. Според изследването официалните власти твърдят, че ситуацията е стабилна и балканските държави не са сред основните мишени, а са със средно ниво на риск.

Българският премиер Бойко Борисов коментира разкритията на изданието, припомняйки, че след атентата в Париж в България беше задържан един от организаторите. Той призовава медиите да не шумят толкова по подобни теми, защото „онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мен или друг колега, променят плановете си“, го цитира „Фокус“.

„Службите ни за сигурност имат специфичен начин за комуникация, не само чрез Европол, Интеропол но и помежду си. Обмяната на информацията на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна. Информацията се споделя само 2 по 2“, коментира той упреците за сигурността на балканските страни, „Отделно имаме друг информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност. Многократно ние сме подавали сигнали и на нас ни се подават, дори и някои път са както преди няколко дни любовни истории или смехотворни сигнали, но задължително се проверяват и се връща и се подава информация.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.