Парламентът прие ВСС да взима решенията си с явно гласуване

Народното събрание прие промените в Закона за съдебната власт, които въвеждат задължение на членовете на ВСС да взимат решенията си в условията на явно гласуване, предаде „Фокус”.

С 92 гласа „за”, 41-„против” и 5-„въздържал се” бяха приети промените.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще приема решение за прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията с мнозинство не по-малко от 17 гласа.

Същото мнозинство се изисква и при предложение до Президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. За всички останали решения се изисква обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите членове.

Решенията на колегиите във ВСС, които са свързани с назначаване, повишаване, преместване и освобождаване от длъжност на магистратите, трябва да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа за Съдийската колегия и не по-малко от 6 гласа за Прокурорската. Същото мнозинство се изисква при правенето на периодични атестации на съдиите, налагането на дисциплинарния наказания и назначаване на административни ръководители на съдебните институции. За всички останали решения се изисква мнозинство повече от половината от присъстващите членове на Съвета.

Направените промени задължават ВСС да провежда своите заседания публично, с пряко излъчване в интернет, освен в случаите, когато се обсъжда налагане на дисциплинарно наказание на магистрат или се разисква документ, който съдържа класифицирана информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини