Бдителни граждани задържаха 72-годишен телефонен измамник

Бдителни съседи предадоха на полицията в Русе телефонен измамник. Снимка: Николай Каламов

Бдителни граждани задържаха 72-годишен старец при опит да измами по телефона за пари старица в Русе, съобщиха от полицията. И.С. бил предаден на пристигналия мотопатрул и е в ареста по започналото досъдебно производство.

Около 18 ч в сряда дядото се обадил по телефона на 80-годишна жена в блок на ул. "Цар Асен". Той се представил като "д-р Върбанов" от Спешна помощ и казал, че синът й пострадал с 30% изгаряния от токов удар. За спешната операция били нужни 12 000 лв.

Бабата събрала 1000 лв. и докато разговаряла по телефона с доктора, пред блока дошъл непознат мъж. Мнимият лекар й казал да му даде парите, но зорки съседи видели предаването и го накарали да върне хилядарката. После сигнализирали на тел. 112 и униформените служители заловили измамника.

При разпита дядото обяснил, че работодателят му го изпратил да прибере пратка. Той се свързал с него предния ден по обява за куриери, разлепена на бул. "Цар Освободител" в крайдунавския град.

Ало-мафията няма как да проследи кой какви пари държи в банка и стреля напосоки, като взема телефонни номера от случайни обяви, в Интернет или от автоматични справки в едно от телекомуникационните дружества, обясниха криминалисти. Тарторът има "мулета" в други градове и "въртачи", които се зарибяват срещу процент от взетите пари.

Помагачите се набират по обяви в Интернет, предимно за транспортни услуги, и налапват въдицата срещу висока комисиона от първата измама. Ако са донесли 2000 лв., те получават до 1500 лв., за да станат част от бандата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право