Протестът на общопрактикуващите лекари не изви опашки пред кабинети в Русе

Протестът на общопрактикуващи лекари не изви опашки в МБАЛ - Русе. Снимки: Николай Каламов

Протестът на 73 от общо 90 общопрактикуващи лекари не предизвика опашки пред дежурните кабинети на три места в лечебни заведения в Русе. Хорат в бели престилки са категорични, че наредбите за обслужването на пациенти се пишат "не от медици, а от медицински чиновници". Това е една от причините за хаоса в сектора и ефективните им действия.

"Протестът е срещу хаоса в нормативната система, срещу налагане на правила без комуникация и диалог", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в крайдунавския град д-р Орлин Кожухаров. Негови колеги се мотивират, че промените се правят сами за себе си, не кореспондират помежду си и често даже са в конфликт.

Джипита не скриха, че им се налага "понякога да лъжат системата, защото не всяко заболяване е по учебник“. Те не приемат и срещу все по-увеличаващата се бумажнина, която им отнема от времето за прегледи. Лекарите още не са получили софтуерните промени в програмите, с които работят.

Джипитата призовават колегите си в болничните заведения да преустановят плановия прием "поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве