Зарибиха езеро край Русе с 4500 толстолобчета

Кметът на Русе Пламен Стоилов /в близък план/ пусна първите толстолобчета в езерото. Снимка: Николай Каламов

С близо 4500 малки толстолобчета по 200-250 грама беше зарибено езерото в Лесопарк Липник край Русе. Собственикът на фирма "Сити-ком" Николай Иванов дари безвъзмездно рибите, за които получи от кмета Пламен Стоилов грамота. Т.г. се предвиждат поне още 2 такива акции.

Градоначалникът обясни, че лесопаркът вече се проектира като крайградска зона за отдих, включително с модерен зоопарк. М.г. правителството одобри замяната на 22 общински имота в землищата на Русе и селата Долно Абланово, Хотанца и Ново село. Срещу тях общината получи 45 държавни поземлени имоти в горски територии, включително в Западен парк Приста.

Общината вече е собственик и на т.нар. Чифлишко езеро. Министерски съвет прехвърли безвъзмездно собствеността на изоставения язовир в местността "Трансформатора" край града. Министерството на земеделието не го поддържаше от години.

Водоемът беше поискан, за да се възстанови и да стане част от лесопарка. Общината купи от "Напоителни системи" и изоставената гребна база в района. Ремонтираната сграда ще стане нов спортен комплекс за кану-каяк, академично гребане и масов спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони