Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Граждани почетоха паметта на Васил Левски в София (СНИМКИ)

Брюксел иска мониторинг за всички страни членки на ЕС

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

Гейзерът в Сапарева баня силно намалял

103-градусовият гейзер в центъра на Сапарева баня – символ и емблема на града, е със силно понижен дебит и „налягане“, алармира кметът на курорта Калин Гелев /ГЕРБ/ вчера. Така е всяка пролет в края на март и април – изригващият на всеки 10-15 секунди на двадесетина м. височина стълб с най-жежката вода в Европа намалява, това е сезонна природна законономерност.

Сега обаче за определени часове от денонощието гейзерът пускал само пара. Налага се да са прави прецизно замерване и следене на дебита на извора, допълнителни сондажи, а за това са необходими много средства – към 7-8 мил. лева. „Пращаме писма до министерството на околната среда и водите за изследване дебита на гейзера, да се търси решение какво може да се направи, за да се запази досегашното му налягане, какви са причините то да спада – особено пролет, но засега нямаме отговор от министерството“, добави градоначалникът. Общинските съветници предложили кметът да нареди гейзерът да се пуска само събота и неделя, когато градът е пълен с посетители и балнеотуристи, за да се запази атракцията. Засега това е само идея.

С дата 2 февруари 2011 г. екоминистреството издало разрешително на общината за ползване на свободния ресурс 9,71 л. в сек от утвърдения потенциал на извора 16 л. в сек. за 25 години. В града има изградени и приемат клиенти 8 открити басейна, които ползват минерална вода, казват от общината. Основните сгради и учреждения – общината, детски градини, училища, читалището, административни звена, ползват водата за отопление чрез геотермална централа.

В предишния мандат общинската управа разработила проект за допълнителен сондаж, който да увеличи дебита на гейзера до 30 л. в секунда. Както и да се напправи подземен резервоар за 2 по 500 куб.м. за минералната вода. Това се налага заради порасналото ползване на водата в 8-те открити и 3-4 покрити басейна в курорта, които работят през цялата година и трябва да имат достатъчен резерв. Резервоарът ще струва 476 000 лв. / без ДДС/.Средствата още не са осигурени и проектът увиснал, казват от местната управа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.