Гейзерът в Сапарева баня силно намалял

103-градусовият гейзер в центъра на Сапарева баня - символ и емблема на града, е със силно понижен дебит и "налягане", алармира кметът на курорта Калин Гелев /ГЕРБ/ вчера. Така е всяка пролет в края на март и април - изригващият на всеки 10-15 секунди на двадесетина м. височина стълб с най-жежката вода в Европа намалява, това е сезонна природна законономерност.

Сега обаче за определени часове от денонощието гейзерът пускал само пара. Налага се да са прави прецизно замерване и следене на дебита на извора, допълнителни сондажи, а за това са необходими много средства - към 7-8 мил. лева. "Пращаме писма до министерството на околната среда и водите за изследване дебита на гейзера, да се търси решение какво може да се направи, за да се запази досегашното му налягане, какви са причините то да спада - особено пролет, но засега нямаме отговор от министерството", добави градоначалникът. Общинските съветници предложили кметът да нареди гейзерът да се пуска само събота и неделя, когато градът е пълен с посетители и балнеотуристи, за да се запази атракцията. Засега това е само идея.

С дата 2 февруари 2011 г. екоминистреството издало разрешително на общината за ползване на свободния ресурс 9,71 л. в сек от утвърдения потенциал на извора 16 л. в сек. за 25 години. В града има изградени и приемат клиенти 8 открити басейна, които ползват минерална вода, казват от общината. Основните сгради и учреждения - общината, детски градини, училища, читалището, административни звена, ползват водата за отопление чрез геотермална централа.

В предишния мандат общинската управа разработила проект за допълнителен сондаж, който да увеличи дебита на гейзера до 30 л. в секунда. Както и да се напправи подземен резервоар за 2 по 500 куб.м. за минералната вода. Това се налага заради порасналото ползване на водата в 8-те открити и 3-4 покрити басейна в курорта, които работят през цялата година и трябва да имат достатъчен резерв. Резервоарът ще струва 476 000 лв. / без ДДС/.Средствата още не са осигурени и проектът увиснал, казват от местната управа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони