Прилепите в пещeрата Орлова чука се събудиха

Над 10 000 прилепа обитават "Орлова чука". Снимка: РИОСВ - Русе

Прилепите в пещерата "Орлова чука" край село Пепелина се събудиха от зимен сън. Това установиха експерти на РИОСВ в Русе. Бозайниците са разпръснати на по-малки групи. Сред тях няма мъртви екземпляри. Спазена е заповедта, регламентираща режимите на дейности в защитената територия.

Община Две могили, която стопанисва природната забележителност е почистила терените около обекта от отпадъци, паднали клони и дъждовни наноси. Посещенията на туристи в благоустроената част на пещерата са разрешени на групи с екскурзовод от 1 април до 1 ноември т.г.

Името й идва от скалния венец на входа, обитаван някога от орли. Пещерата става национален туристически обект едва след благоустрояването й през 1959 г. Още на следващата година пещерняци от Русе предприемат експедиции и с тяхна помощ през годините се обозначават 13,5 км галерии. В тях има над 40 зали и галерии, но не всички 20 км коридори са картирани и достъпни.

В подземията са открити скелетите на праисторически животни, кремъчни остриета, брадва и керамика от древни епохи. До изкуствено отворения вход на пещерата водят 124 каменни стъпала по склона. Според изследователи "Орлова чука" се обитава от близо 10 000 летящи мишки, предимно уникалния в Европа писклив прилеп, голям и малък подковонос и остроух нощник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони