Бившата съпруга на лидера на "Ислямска държава" иска да живее в Европа, за да е свобдна

Саджа ад Дулайми - бившата съпруга на Абу Бакр ал Багдади, лидер на "Ислямска държава" - иска да се премести да живее в Европа, за да живее свободно, съобщи Франс прес, предаде БТВ.

"Искам да живея в европейска, а не в арабска страна. Искам да живея свободно", казва Саджа пред шведския в. "Експресен. "Тук са ме обявили за терорист, докато аз далеч не съм такава", споделя тя.

Дъщерята на Саджа - 7-годишната Хагар споделя, че също иска да живее Европа, за да може да учи, става ясно от същото интервю. ДНК тест доказва, че Хагар е дъщеря и на Багдади.

Саджа е от заможно иракско семейство. Освен на Хагар, тя е майка и на близнаци, който е родила от иракчанин, член на личната гвардия на Саддам Хюсеин, за когото е била омъжена преди Багдади.

През 2008г. е станала вдовица и по съвет на баща си се е омъжила за Багдади. Тя го описва като нормален глава на семейство, като университетски преподавател, когото децата обожавали.

Преди няколко месеца тя беше освободена от ливански затвор, в който беше държана от 2014 г. заедно с децата си.

Багдади първоначално е бил в редиците на „Ал Кайда” в Ирак, а после в организацията "Ислямска държава", като през 2010г. поема ръководството на организацията. Обявена е награда от 10 милиона долара за главата му от САЩ.
Саджа твърди, че не знае как Ал Багдади е станал емир на обявения от ИД халифат в части от Ирак и Сирия. Тя казва, че е била бременна от него, когато го напуснала след три месеца брак.

"За последно сме говорили с него през 2009 г. Той ме попита дали искам да се върна при него, но аз вече бях взела решението си. Сега двамата сме разведени", каза тя.

След развода си с него тя се е омъжила отново, този път за палестинец, от който има още едно дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят